Város 2016. 09. 19.

Teljesítette a teljes akkreditáció minden feltételét a Selye János Egyetem

“Egyetem lett a Selye Egyetem – Teljesítette a komplex akkreditáció minden kritériumát, így a Selye (SJE) csatlakozhat az egyetemi besorolású felsőoktatási intézmények közé” – írja az Új Szó.  

Az intézmény pénteken (szept. 16.) tartotta ünnepélyes tanévnyitóját, amelyen Tóth János rektor arról is beszámolt, milyen előrelépés történt ez egyetem intézményi státuszában.

Az intézmény még 2015 februárjában nyújtotta be a 2009–2014-es időszakot érintő, teljes akkreditációs anyagát az Akkreditációs Bizottsághoz. Ahhoz, hogy egy intézmény egyetemmé válhasson, három kritériumrendszernek kell megfelelnie. A beterjesztés idején a SJE ebből kettőt teljesített. A harmadikat azért nem tudtak megfelelni, mert az egyetem öt tudományterülete közül akkor még csak kettőn zajlott doktori képzés. Idén azonban sikerült megszerezniük a doktori tanulmányi program jogát a Magyar nyelv és irodalom, a Teológia valamint a Közgazdaság és vállalati menedzsment szakokra is.

Így a SJE teljesítette a harmadik kritériumot is. “Ez rangos előrelépést jelent intézményi státuszunkban, megítélésünkben és tekintélyünkben” – mondta el Tóth János a lapnak.

Az évnyitón emellett beiktatták a Tanárképző Kar új dékánját, Horváth Kingát, valamint a Gazdaságtudományi Kar újabb négy évre megválasztott dékánját, Bukor Józsefet.

A rektor úr örömmel tájékoztatott arról is, hogy nőtt az egyetem látogatottsága a tavalyi évhez képest: idén 1753, tavaly pedig 1719 volt a hallgatók száma. Alapképzésben 1243-an, mesterképzésben 465-en, doktori képzésben 45-en részesülnek. Legnépesebb a Tanárképző Kar 941 hallgatóval, a Gazdaságtudományi Kart 729-en, míg a Református Teológiai Kart 83-an látogatják. Az egyetem iránt külföldről is növekszik az érdeklődés, tavaly 147, idén 243 külföldi hallgató iratkozott be.

A Szlovákiában magyar nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézmények közül egyedüliként náluk vehettek át végzőseik magyar nyelven is kiállított diplomát.

 

Szólj hozzá!