Turizmus Dél-komárom 2022. 04. 29.

IDŐPONTVÁTOZÁS: Tematikus túrával készül a dél-komáromi Tourinform

A madarak és fák napja alkalmából szervezett zöld program jövő hét végén, május 14-én szombaton várja a természetbarátokat.

– A Juhász Márton főkertész által vezetett túra a Tourinform iroda elől indul, délelőtt 9.45 órakor. A séta kb. két, két és fél órát vesz majd igénybe. Ez idő alatt a résztvevők megismerkedhetnek a Jókai liget egyedi élővilágával, megtudhatják, hogy mitől különlegesek a Szabadság téren álló, a Komáromi Értéktárban is szereplő Fegyverneki fehér eperfák, ellátogatnak a Méntelep környékére is, valamint betekintést nyernek a Rüdiger-tavak flórájába és faunájába. A túra faültetéssel ér véget, melyet a dél-komáromi Városgazda Kft. biztosít – tudtuk meg Proczeller Tamástól, a Tourinform iroda vezetőjétől.

A túrával kapcsolatos további információkat az iranykomarom.hu oldalon, az iroda Facebook-oldalán, vagy a következő link alatti elérhetőségek bármelyikén lehet kérni!

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja minden év május 10-e.

A hagyomány immáron több mint százéves. Megszervezésének közvetlen előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját. Az esemény iskolai keretek közé az Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter által 26.120/1906 számon kiadott rendelet által került, melynek értelmében az elemi népiskolákban minden év májusában vagy júniusában kellett „természetvédő” és „erkölcsnemesítő” szellemben méltatni a madarak és fák napját.