Turizmus Dél-komárom 2023. 05. 10.

Természetjáró sétát szervez a Tourinform

Egy pillanatra sincs üresjárat a dél-komáromi Tourinform háza táján, hiszen május 20-ra a madarak és fák napjára is tematikus sétával készülnek.

– A program keretében a résztvevők megismerhetik a Jókai liget, a Szabadság tér, a Méntelep, valamint a Rüdiger tó növény és állatvilágát. A programmal a célunk, hogy közelebb hozzuk a családokat a természethez, megismerjük azokat a fákat, cserjéket, virágokat, amik mellett minden nap elsétálunk. A program zárásaként a Rüdiger tónál közösen elültetünk egy „életfát”, melyet évről évre meglátogathatunk egyfajta hagyományt teremtve. A program résztvevőinek családonként egy emléklapot is ajándékozunk – nyilatkozta Proczeller Tamás, irodavezető.

A gyülekező május 20-án, délelőtt 9.30-kor lesz a Tourinform irodánál. (Komárom, Igmándi út 2.). A résztvevők innen kb. 10 órakor indulnak útnak, a két órás idegenvezetővel kísért sétára.

Az árakról ITT tájékozódhatnak! A részvétel 12 év alatt a részvétel INGYENES! Az ár tartalmazza a vezetett sétát, az emléklapot és a fa ültetés költségeihez is támogatást nyújt!

– Aki szeretne egy finom ebédet elfogyasztani a séta után azok számára ajánljuk a Tó csárdát vagy a Pingvin Éttermet, melyek közvetlenül a Rüdiger tó közelében találhatóak. Szombat délután a Csillagerőd is várja az érdeklődőket, ahol a Szépművészeti Múzeum antik és középkori szobormásolat gyűjteményét tekinthetik meg – tette hozzá a szervező.

Amint azt a fenti tematikus séta programleírása is mutatja, Dél-Komárom nagy hangsúlyt fektet a zöld szemléletre. Nemrég is egy igényes, szép kiadvánnyal gazdagodott a város, hiszen korábban már elkészült ZöldKomárom mobil-alkalmazás, és néhány hete kézbe kaptuk a Zöld Komárom című természetvédelmi kiadványt is. Mindkettő a város zöld kincseit mutatja be a komáromiaknak és a városba érkezőknek. Néhány hét múlva pedig felavatják a Szent Pál-szigeti új tanösvényt is.

Madarak és fák napja

A Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. A hagyomány immáron több mint százéves. Megszervezésének közvetlen előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját. Az eseményt Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter emelte iskolai keretek közé.