Régió 2017. 01. 18.

Terjed a madárinfluenza – a lakosoknak kötelezettségei vannak

Nagyon terjed a madárinfluenza – úgy a komáromi régióban, mind egész Szlovákia területén – mondta el lapunknak Miholics István, a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet igazgatója. Tegnap (január 17-én) újabb gócpontokat észleltek, ezúttal Nemesócsán és Ímelyen. Nemesócsán bebizonyosodott a H5N8 típusú vírus jelenléte, az Ímelyen talált leletet még tesztelik. A járásban összehívták a válságstábot. 

Nemesócsa és Ímely immár a hatodik és hetedik helyszín Komárom térségében, ahol felütötte a fejét a vírus.  (Eddig sorrendben a következő falvakban, városrészekben mutatták ki: Nagykeszi, Lándor, Kava, Csicsó és Lakszakállas-Szilas.) Mindenhol a vadon élő madarak, konkrétan a hattyúk a hordozók. Szerencsére járásunkban a baromfitenyészetekig nem jutott el a vírus.

unnamed
Fotó: Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet

Tegnap összehívták az ügyben a Komáromi Járási Hivatal mellett működő válságstábot, melynek résztvevői az állategészségügyi felügyelet, állatorvosok, a rendőrség, a tűzoltók, a higiéna, valamint a vízgazdálkodás voltak. “A cél az összedolgozás – közölte Miholics. – A tűzoltók segítségére például azért van szükség, mert mi nem rendelkezünk olyan járművekkel, amelyekkel egy-egy tó közepére be tudnánk jutni. Mind a rendőrség, mint a tűzoltóság segíthet begyűjteni az elhullott állatok tetemeit.”

“Nagyon igyekszünk, hogy a vírus ne jusson el a baromfitenyészetekig – válaszolt kérdésünkre Miholics István egy korábbi interjúnkban. – A járás baromfitartó nagyüzemeivel állandó kapcsolatban vagyunk, rendszeresen monitorozzuk őket. Úgy gondoljuk, ha betartják a szükséges óvintézkedéseket, elkerülhetjük a katasztrófát.” A madárinfluenza hatalmas károkat okozhat a baromfitenyészetekben: Magyarországon november eleje óta pusztít, 3 megye 31 településén, és máris több mint hat és fél milliárd forintos kár érte az ágazatot!

Fotó: Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet
Fotó: Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet
“NAGYON FONTOS, és nyomatékkal kérünk minden komáromi lakost, hogy tegyenek eleget kötelezettségüknek: jelentsék be a városi hivatalba, amennyiben baromfit tenyésztenek otthon!” – figyelmeztetett Miholics István.

A bejelentést a következő módon lehet megtenni:

  • személyesen: Fejleszési főosztály, Pevnostný rad 3, 94501
  • emailben: ozp@komarno.sk
  • telefonon: 035 2851354

A kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán eddig még sosem fordult elő emberi megbetegedés. A baromfiállományokra azonban komoly veszélyt jelent, ezért a hatóság felhívja az állattartók figyelmét a megelőzés fontosságára.

Szlovákiában terjed a madárinfluenza – mutatjuk a térképen, hogyan: 
Szlovákiában a madárinfluenza első gócpontjára Pozsony külvárosában, Pozsonyhidegkúton bukkantak rá egy magán baromfitenyészeten, december 29-én. Január 4-én a vírus a kassai állatkert madárállományát támadta meg: el kellett pusztítani négy fertőzött pézsmarécét, az állatkertet bezárták. A következő gócpontra a komáromi járásban bukkantak…

A térkép azt mutatja, milyen sorrendben, hol alakultak ki az egyes gócpontok, Szlovákiában. A térkép forrása: Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet, január 17.: 
mad

-drá-

Szólj hozzá!