Mix 2018. 03. 27.

Történelmi spanyol siker a Selye János Gimnázium diákjától

2018. március 20-án kezdetét vette a spanyol nyelvi olimpia országos döntője, melyen idén a Selye János Gimnázium sokoldalú diákja, Szakáll Lili (II.A) képviselte nemcsak az iskolát, a várost, de az egész kerületet is. Erre úgy nyílt lehetősége, hogy a kerületi fordulón az első helyet szerezte meg kategóriájában.

A spanyol olimpiát  minden évben a IUVENTA nevű szervezet rendezi meg. Feladatuknak tekintik a tehetséggondozást, továbbá a legrátermettebb és legszorgalmasabb diákok verseny általi megmérettetését. Tantárgyi olimpiákat és egyéb programokat szerveznek az érdeklődő ifjúság számára évről- évre.

A Selye János Gimnáziumban 2008 óta folyik a spanyol nyelv oktatása heti két, illetve három órában. Az intézmény dolgozói igyekeznek a gyerekekkel modern, játékos módszerekkel megszerettetni a nyelvet. Az érdeklődők több szakkörön is fejleszthetik nyelvtudásukat délutánonként. Kétévente tanulmányi utat szerveznek Costa Bravára, amely nagy sikernek örvend a diákok körében. Ezen felül idén felvették a kapcsolatot egy mallorcai iskolával is. Tehát lehetőség bőven akad, ha valaki komolyabb szinten szeretne foglalkozni a nyelvvel.

A nyelvi verseny programja idén is kétnapos volt. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a rendezők a hivatalos részek mellett egy kicsit a hispán kultúrába is be szerették volna vezetni az ország legjobb spanyolosait. Tehát a program már a versenyt megelőző este elkezdődött. Erről az érintett, Szakáll Lili írta le élményeit néhány sorban: „A szervezők szórakozással egybekötött ráhangolódást biztosítottak számunkra. Először minden versenyzővel váltottunk pár szót, természetesen spanyol nyelven. A megismerkedés után spanyol anyanyelvű lektor segítségével interaktív szórakoztató előadáson vettünk részt. Az estét egy helyi tánccsoport előadása koronázta meg, akik flamencót mutattak be nekünk. A zene, a színes ruhák és a szenvedélyes táncok minden verseny előtti feszültséget elűzve teremtettek igazi latin hangulatot. Másnap reggel teljes nyugalommal álltam neki a feladatlapok megoldásának, köszönhetően tanárnőmnek, mert tudtam, mindenre felkészített.”

A verseny négy kategóriában zajlott és két főbb részből állt (írásbeli és szóbeli). Az előbbin nemcsak a nyelvtani tudást, de a szövegértést, fogalmazáskészséget, illetve szókincset is tesztelték. Utóbbin pedig egy felkészülés nélküli, rögtönzött szituációs gyakorlat keretén belül a beszéd folyékonyságát, a kiejtést, a tartalmat és a szóhasználatot is pontozták.

A verseny, majd az ebéd után a csoport a Prímási palota felé vette az irányt, ahol nemsokára elkezdődött az eredményhirdetés. Az esemény fényét emelte a színpompás helyszín és az illusztris vendégek is. A nagykövet úr ünnepi beszéde és néhány izgalommal töltött perc után kiosztották az emléklapokat, majd kihirdették az első három helyezettet is. A teremben a két legmeglepettebb arc talán pont Lilié, valamint felkészítő tanáráé, Musitz Mariettáé lehetett, hiszen saját bevallásuk szerint bár titkon talán remélték, egyikük sem számított biztos győzelemre.

Szakáll Lili, a Selye János Gimnázium másodikos tanulója, aki először indult spanyol versenyen, elhozta a legjobbnak járó trófeát, Musitz Marietta pedig először küldött diákot ilyen versenyre. Az eredménnyel egyben történelmet is írtak, hiszen először jutott fel a Selye János Gimnázium diákja az országos spanyol csúcsra!

Musitz Marietta és Szakáll Lili ezúton is szeretnék köszönetüket kifejezni mindenkinek, aki hitt bennük, támogatta őket és velük örült a sikernek.

(Szakáll Lili (kategóriájának országos győztese) és Musitz Marietta (spanyoltanár) )