Kultúra 2023. 04. 17.

Újabb felvidéki színészeknek járó díj szlovák filmekért

Taroltak a felvidéki magyar színészek a Nap a hálóban (Slnko v sieti) filmes díjátadón. Mokos Attila Jászai Mari-díjas színművész pedig történelmet írt.

Az idei Nap a hálóban-díj átadójára április 15-én került sor. A Szlovák Televíziós és Filmakadémia minden évben az előző év legjobb hazai filmjeit és az alkotókat tünteti ki ezzel az elismeréssel.

Összesen 18 kategóriában hirdettek győztest. A legtöbb jelölést, szám szerint 16-ot a Pecháček (Bárdos) Judit főszereplésével készült Piargy című film kapta.

A jelölések háromnegyedét díjra is váltották, köztük a közönségdíjat is.

A filmet hamarosan a Közép-európai filmek fesztiválján is bemutatják, ahol Judittal is találkozhatnak az érdeklődők.

A legjobb női főszereplő Pecháček (Bárdos) Judit lett a Piargy filmben nyújtott alakításával.

Mokos Attila Jászai Mari-díjas színművész két kategóriában is izgulhatott. Mint férfi főszereplő a Piargy-ban, mellékszerepéért pedig a Rimaszombatban és Losoncon játszódó Fehér lovon fekete (Čierne na bielom koni) című filmben való alakításáért tüntették ki – a díj történetében először mindkét elismerést egy emberként el is hozva.

A színésszel nemrégiben a Szia Podcast adásában is beszélgettünk. Mindkét filmről mesélt.

A legjobb férfi alakításért járó díjat Bandor Éva Jászai Mari-díja színművésznő kollégája adta át neki. Mokos Attila legújabb filmje hamarosan a mozikban is látható lesz! 

A legjobb film végül Az áldozat (Obeť) című alkotás lett, melynek jelmeztervezője Gadus Erika szintén a jelöltek között szerepelt.

Forrás: ATEMPO.sk
Fotó: Atempo archívum