Város 2020. 03. 16.

Újabb intézkedéseket tett a komáromi operatív stáb

Hétfőn (március 16.) reggel újra tanácskozott az operatív stáb Keszegh Béla polgármester vezetésével a városházán a koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatosan. A hivatal vezetőin kívül jelen voltak a városi intézmények vezetői és a református egyház vezetője, Fazekas László püspök.

A hétfői stáb döntése alapján március 17-től (keddtől) leáll a városi tömegközlekedés, nem üzemelnek a városi buszjáratok. Az idősebbeknek, mozgáskorlátozottak és más rászorulóknak a város folyamatosan szociális taxit biztosít, amelyet a 035/28 31 205-ös telefonszámon igényelhetik. Ezt csak indokolt esetben (orvosi látogatás) lehet használni.

Az idősebbeket segítve a város biztosítja a bevásárlást otthonról. A város partnere ebben a Bástya élelmiszerbolt, ahova telefonálva összeállítják a kért árut, majd számlával együtt a város elszállítja a helyszínre. A kihordásban részt vesznek a szociális munkások, a városi rendőrség, de segítséget ajánlott a református egyház és az önkéntes tűzoltók szervezete is. A rendeléseket a 035/7710 110-es számon lehet leadni reggel 8 és délután 5 óra között, a megrendelt árut egyszerre, naponta két alkalommal szállítják ki.

Szükség esetén az orvosi recept kiváltásában az idősebbeknek segítségére lesz a városi rendőrség és a szociális munkások.

A folyamatos informálást biztosítva a város a weboldalán egy Koronavírus infó menüpontot hozott létre, ahol folyamatosan megjelennek a legfrissebb hírek. Érdemes követni a város Facebook oldalát, továbbá a városi TV adása is rendszeresen frissül. A lakótelepi bejárókra nyomtatott információs anyagok is kikerülnek. A városnak él a 035/2851205-as forró vonala, ahol munkanapokon reggel 8 és délután 4 óra között várják az esetleges kérdéseket.

A lekerített városi játszótereket lezárta a város, a nyitott játszótereknél is arra kérik a lakosokat, hogy kerüljék a gyülekezést. A játszóterekre figyelmeztető feliratok kerültek ki. Amennyiben bárki az előírásokat nem betartó lakosokra lesz figyelmes, kérjük, hívja a városi rendőrséget a 159-es számon. A városi rendőrök folyamatosan ellenőrzik a várost, a közrenddel kapcsolatos feladatokat Varga Tamás alpolgármester felügyeli.

A város mihamarabb biztosítani szeretne szájmaszkokat a legveszélyeztetettebb lakosoknak. Ennek biztosítása nem könnyű, mivel mindenhol hiány van ebből. A járási hivatalon keresztül pár nap múlva érkezik egy szállítmány. Folyamatban van a tárgyalás komáromi vállalkozókkal, akik ilyen maszkokat varrni tudnak, ezt a lehetőséget is kihasználva.

Az iskolákban nem szünetel a munka teljesen, a tanítók elektronikus módon tudnak kapcsolatot tartani a diákokkal. Ezzel kapcsolatosan Ondrej Gajdáč alpolgármester tartott eligazítást az iskolák igazgatóinak.

A városi hivatal egyelőre szűkített üzemben fogadja a lakosokat, a délelőtti órákban és csak a központi ügyfélkapuban a városháza mellett. Arra kérik a lakosokat, hogy csak a legindokoltabb esetben jöjjenek személyesen, telefonon és elektronikusan intézzék ügyeiket.

A városi vezetése arra kéri a lakosokat, hogy teljes mértékben tartsák be a korlátozásokat és a szabályozásokat. Viselkedjen mindenki felelősségteljesen, mivel nem csak a saját egészségét befolyásolhatja ezzel, hanem családtagjai és a város lakóinak egészségét is.

Az operatív stáb folyamatosan találkozik a következő hetekben a vírus jelenlétéig.