Gazdaság 2024. 03. 19.

Finomítottak az ingyenes közlekedésen – de ki szól róla a külhoniaknak?

A valódi érvénybe lépő szabályozással igazából mindenki akkor szembesül, amikor már a magyarigazolvánnyal a kezében élesben is használná a kedvezményt. A módosításról szóló tájékoztató sajtóközlemény elmaradt, a MÁV oldalán huzamosabb ideig böngészve tudunk csak a minket érintő pontról informálódni.

A külhoni magyaroknak nyújtott példátlan kedvezmény pro-kontra oldalait ITT szedtük össze. A március 1-jén érvénybe lépő szabályozásról és az egyszerűsített utazási kedvezmények igénybevételének lehetőségeiről pedig ITT lehet bővebben olvasni. A MÁV-Volán tájékoztató oldalt is indított, ami minden szempontra kitér az új tarifarendszer kapcsán – bár a minket, külhoniakat érintő, nagy hírverésnek örvendő dologról nem szól a fáma „szembetűnően”. Pedig a kedvezmény nagyban változott:

évente mindössze 12 alkalommal lehet ingyenesen közlekednie egy határontúli magyarnak.

A – személyem szerint – teljesen kultúráltnak gondolt mennyiséget magyarigazolvánnyal lehet igénybe venni. A módosított információt némi böngészés után ITT és ITT lehet megtalálni – utóbbinál a 23. oldalon.

Az ujtarifa.hu oldal egyébiránt kitér:

  • a vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésére, 
  • az új, 24 órás napijegyekre, 
  • az egyszerűbbé váló kedvezményekre, 
  • a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségekre, 
  • valamint a Budapest és agglomerációjának változó közösségi közlekedésével kapcsolatos kérdésekre.

Az új rendszerben minden 14 év alatti és 65 év feletti utas díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. És ehhez az igazoló dokumentumokat sem kell felmutatni.

Fontos, hogy az online jegyvásárlás érdekében az ELVIRA és a MÁV applikációkat feltétlenül frissíteni kell március 1-je után!

Ezentúl díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést a fogyatékkal élők és tartós betegek, valamint kísérőik és az ellátottak utazási utalványával rendelkezők. Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. A költségvetési szervek és intézmények dolgozóit (pl.: a közalkalmazottakat, a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat, a tűzoltókat stb.) korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető, – mindössze regisztrációhoz kötött – 50 százalékos kedvezmény illeti meg. 

A MÁV-Volán csoport bizakodó

Nem tartanak attól, hogy az új kedvezmények miatt csökkenne a bevétel. Eddig már több mint 5 millió vármegye-, illetve országbérletet adtak el. És a külhoniak sem fognak ebben a formában túl nagy „kárt” okozni. A kérdés már csak az, nem illett volna vajon erről „szólni”, hogy az ember lánya tudjon mérlegelni, megéri-e ezért a magyar lakcímét feladni?

Ha továbbra is élnél a 12 alkalmas ingyen utazás lehetőségével, a magyarigazolványt így tudod elintézni.

Forrás és bővebb információ: vg.hu