Mix 2019. 03. 12.

Véradás: Lépésről lépésre

A véredet adni a szabinapért, egy dolog… Olyan is van, hogy koncertjegyet veszel a pénzből, amit a munkáltatód jóvoltából ösztönzőleg ezért kapsz… Sőt, azért is adhatsz, mert az egyik egészségbiztosító vitaminbombával dob meg cserébe… De nem ezért kell elmenni vért adni, hanem mert életet menthetsz vele!

Ezen kívül olyan kevés idődet rabolja el (30-40 perc) ez az önkéntes cselekedet, hogy meg se kottyan. Sőt, még a tű sem (4-7 perc).

Milyen is, amikor újságírók járják végig a folyamatot? Lássuk a főbb támpontokat, amiken át kell esned ahhoz, hogy véradóvá válj:

 • Először is előző nap sokat aludj, legalább 3 liter vizet igyál (reggel is sok vizet vigyél be a szervezetedbe, hogy könnyebben folyjon a véred, illetve reggelizz egy könnyűt, tehát nem kolbászt szalonnával persze), ne alkoholizálj és egyéb káros szenvedélynek se hódolj (a dohányosoknak kedvezőbb a helyzet, nekik csupán a REGGELI CIGARETTA ELSZÍVÁSÁT kell megállniuk)! Utána pedig saját érdekedben nem ajánlott a dohányipari termék elfogyasztása, mert előfordulhat, hogy eszméletvesztés után a sebészeten kötsz ki.
 • Fontos, hogy a hematológiai osztály MÁSODIK emeletére igyekezz! Az elsőn csupán a laborvizsgálatokhoz a körzeti orvosod által levett vért adhatod le.
 • Miután megérkezel, és ha locspocs idő van, VEDD FEL a csini kék zacskót a cipődre! Óvd az osztály tisztaságát!
 • Ezután REGISZTRÁLJ BE az első kisablaknál balra! (A nővérek kedvesek, szlovákul-magyarul is intézkedhetsz). A JELENLÉTI ÍVRE is írd fel magad (ilyenkor láthatod, hányadik véradóként lépsz a tettek mezejére) és itt fogod majd megkapni azt a KISKÖNYVET is, amit a MÁSODIK VÉRADÁSKOR adnak át – ebben összegzik majd pályafutásod e téren. Ezen megtalálod majd a vércsoportodat is – van, aki ezzel itt szembesül először.
 • Következő lépésként helyezd magad kényelembe a gyerekkorodat idéző, oldschool libás bögrékben gőzölgő mézes-citromos teák illatfelhőjében és reggelidet egészítsd ki babapiskótával!
 • Miközben nosztalgiázol, tedd meg ezt a KÓRTÖRTÉNETEDDEL is: figyelmesen töltsd ki a dokumentációs lapot, ami mindenféle esetleges betegséget felsorol, nem esel-e bele valamelyik kategóriába. Általában fél évre visszamenőleg kérik az információkat, de az is lehet, hogy arra kíváncsiak, nem tartózkodtál-e Nagy-Britanniában a 80-as, 90-es években egy bizonyos járvány idején.
 • Miután mindezzel végeztél, irány az ELŐZETES VÉRVÉTEL. Ugye nem gondoltad, hogy csak egyszer szúrnak meg ezen a napon? Ez a bemelegítés. A doktornő leveszi a vért, amit megvizsgálnak, vajon alkalmas-e a véradásra. Ezután közösen átnézitek a kórtörténetet, majd kiderül az is, a vérképed rendben van-e. Két legyet ütsz egy csapásra: nem csak másokon segítesz, de alkalomadtán magadon is.
 • Ha minden előkészület lezajlott, mehetsz a véradóhelyiségbe. Először a vérvétel helyét alaposan meg kell mosni, majd a három ágy egyikére kényelmesen elhelyezkedni. A kedves és jókedélyű nővérkék ekkor a még ép, meg nem szúrt kezedbe helyezik el a véradáshoz használt tűt (kivéve, ha az ered csak az egyik karodon alkalmas erre, akkor mindkét alkalommal ezt veszik igénybe). Nincs más hátra, mint megvárni a mindösszesen FÉL LITER VÉR lefolyását – 5-10 másodpercenként megszorongatva a kezedbe nyomott stresszszivecskét.

 • Opcionális, hogy a véradás előtti FERTŐTLENÍTŐ SZER HATÉKONYSÁGÁT tesztelhetik-e rajtad. Ez tényleg semmiből sem tart, nem fáj és a nővérke sem harap.
 • Ha dokumentációra vágysz e nemes cselekedetről, a nővéreket már kérni sem kell, hozzászoktak A VÉRADÓKRÓL LŐTT FÉNYKÉPEK készítéséhez (a kék zacskó ekkor lekerülhet az impozánsabb fotó érdekében). Mindeközben a doktornőtől megtudjuk, a levett vért megvizsgálják virológiai szempontból, majd szétbontják vörösvértestekre és vérplazmákra. Minden esetben a kórház élvez előnyt a felhasználásukban, ám utóbbit akár két éven át tárolhatják és szükség esetén kisegíthetnek vele más kórházakat is.
 • Ha kész a véradás, MARADJ FEKVE pár percig! Ha úgy érzed, nem émelyegsz, szédelegsz, átmehetsz a váróterembe, ahol a még több teán és piskótán felül már kávéval is kínálnak Téged.

 • Miközben kitöltöd az osztály értékeléséről szóló lapot, megkapod a „jutalomfalatot” is egy Knoppers alakjában, plusz egy 2 Eurós ebédjegyet, az igazolásokat a munkahelyedre és a biztosítónak, valamint Neked, amelyen a LEGKÖZELEBBI LEHETSÉGES VÉRADÁS DÁTUMA szerepel. A férfiak 3 havonta, a nők 4 havonta tehetik ezt meg.
 • Ha végeztél a kevesebb, mint egyórás procedúrával menj haza, és pihenj! Ne tégy semmilyen megerőltetőt aznap, és még ha alvászavarral is küzdesz, szembesülsz majd vele, milyen könnyedén álomba ringat az aznapi jócselekedet.

Tovább tartott a cikket megírni, mint maga a véradás. Ezért amondó vagyok, még ha félsz is a tűtől, vagy a vér látványától, tedd próbára magad és győzd le ezt a pszichés fóbiát! Van, aki félelme ellenére veti bele magát… Egyesek a véradó helyiségben lesznek rosszul, míg mások már az előzetes vérvételnél megfutamodnak… De legalább megpróbálják! Hiszen neked csak egy „erőt veszek magamon” dolog, míg másnak egy „köszönöm, hogy életben maradtam” hálaérzés!

(Milány Kincső)