vasárnap, január 20. - Fábián, Sebestyén (hu) - Dalibor (sk) 1 EUR = 318 HUF 0 °C
Kultúra

A leendő matematikatanár és a gyöngyök világa

A nyitrai Konstantin Filózófus Egyetem végzős hallgatója. Pedagógiát tanul, és nemsokára matematika-történelem szakos tanár válik belőle. A diplomamunkáját a napokban fejezte be, majd az államvizsgára készül. A fiatal lány kreativitását dícsérik a különböző gyöngyökből készített impozáns ékszerek, és mint megtudtuk, a zenei közeg is kedves számára, mivel tizenkét éven keresztül járt fuvolára. A komáromi, Orbán Katalinnal beszélgettünk.

„A Jókai Mór Általános Iskolában kezdődött az egész történet. Szép Erzsébet tanító néni vezetett be ebbe a csodálatos világba. Gyöngyöket és egy kis könyvet is kaptam tőle, különböző fűzésmintákkal. Akkor még damillal dolgoztam, a könyvecskének köszönhetően elkezdtem különböző állatfigurákat és egyszerűbb ékszereket készíteni. Kezdetlegesen, gyermeki szinten, örömből. Jóformán az egész állatkert lakóit „megfűztem”. Édesanyám egyik kolléganője által is rengeteg gyöngyre tettem szert, mivel régebben egy üveggyárban dolgozott, Csehországban. Így az alapanyagok biztosítottak voltak számomra. Ezek jó minőségű, jabloneci gyöngyök voltak, így már kezdőként is kitűnő nyersanyaggal rendelkeztem, csak alkotni kellett. Majd az idő előrehaladtával kissé háttérbe szorult ez a tevékenység, és felváltotta a zene. Tizenkét évet jártam fuvolára, a komáromi Művészeti Alapiskolába, Fekete Éva nénihez. A Selye János Magyar Tannyelvű Gimnáziumban, a tanulás mellett még mindig mellékvágányon rostokolt a gyöngyözés, de a nyári táborok alkalmával szabadidős foglalkozásként újra előkerült. Megismerkedtem a gyöngyszövéssel, amely egyszerű, könnyen megtanulható technika. A mai világban menőnek számít, mivel az így elkészített karkötőkbe pl. neveket is bele lehet írni, és ezáltal személyessé válik. A névre szóló ajándékok nagyon keresettek. Az egyetemi évek közepén kezdett igazán kiteljesedni ez az aktivitás, amikor az abszolvens koncertemre a ruhámhoz készítettem egy széles, gyöngygallért ún. Nefertiti nyakéket. Majd a zene került háttérbe, egyrészt időm sem nagyon volt rá, a szomszédokat sem akartam zavarni a hangos gyakorlással, de a fő oka talán mégis az, hogy Éva nénivel, ill. a zenésztársaimmal együtt volt a legjobb zenélni. Az egyetem mellett kellett egy kis kikapcsolódás, így újra elmerültem a gyöngyözésben, és megpróbáltam kiélni, kamatoztatni a kreativitásomat.”-mondta el mosolyogva, majd egy dobozkából előkerültek a féltett kincsei, amelyeket gondosan elhelyezett, és mint mondta, mindegyiknek külön története van, egyediek, és nagy beccsel bírnak számára. A mondandóját tovább „fűzve”, mértani alapossággal, pontossággal számolt be a különböző technikákról, és az elmúlt évek alkotói tevékenységének állomásait ismertette. Így folytatta:

„Nem elégedtem meg azzal a tudással, amivel rendelkeztem, hanem kerestem-kutattam. Nagy segítségemre szolgált a világháló. Újabb technikákat fedeztem fel, és folyamatosan kommunikáltam, tapasztalatot, véleményt, sőt mintákat cseréltem a hasonló hobbit űző társaimmal. A RAW technika az egyik legegyszerűbb, de egyben rendkívül sokoldalú is, ami a gyöngyfűzést illeti. A további alaptechnikák közé tartozik a herringbone (halszálkás), amit főleg karkötőknél használok. A peyote technikát is sokrétűen lehet hasznosítani, többek között kövek, kabosonok befoglalására, amelyekből csodás medálok készíthetők, de karkötőt és fülbevalókat is alkottam már így. A brick stich (téglaöltés) technikával főként körmedálokat készítek.  A St. petersburg fűzésminta egy különlegesség, eddig csupán 2-3 karkötőmben köszön vissza, de már kinéztem egy gyönyörű nyakéket, az államvizsga után, amint több szabadidőm lesz, rögtön nekilátok a megfűzésének. Sokféle technika létezik, és rengeteg fajta ékszert lehet készíteni segítségükkel, a különféle technikák ötvözésével és többféle gyöngy felhasználásával. A lehetőségeknek csak a kreativitás szab határt. A gyöngyhímzést és a  gyöngyhorgolást szintén a közelmúltban sajátítottam el. Ez utóbbihoz kapcsolódik egy kis történetem… Én, mint egyetemista, aki Révkomáromból Nyitrára utazik szinte minden nap, amikor tanítás van, hogy elüssem az időmet, gyöngyhorgolással foglalatoskodtam. Ennek a techikának az az előnye, hogy nem kell követni a mintát, folyamatosan felszedegetni a gyöngyöket, hanem megvan fűzve kb. 1-4 m hosszú gyöngysor (a végtermék kívánt hosszától függően), amit csak lehorgolok, és nem szóródnak szét a gyöngyök vonaton. Ilyen formában töltöttem ki minden lehetséges szabadidőmet. Amit még szeretnék kipróbálni a közeljövőben, az az ún. freeform – szabad stílusú fűzés, de ez jóval időigényesebb, többféle gyöngy szükséges hozzá, és persze jó adag kreativitás.

Ami az ékszereim számát illeti, úgy kétszáz körül mozoghat. Először természetesen saját részre készítettem. A kedvtelésből, hobbiből később az ismerőseim, barátaim is profitáltak, és gyakran keresnek fel, hogy kreáljak ezt-azt, és ez nagyon jó érzéssel tölt el. Egy ismerős révén jutottam el az Izsai Falunapra, ahol már gyerekeknek is tartottam foglalkozást, illetve az ékszereimet is megtekinthették, de a dél-komáromi, Monostori Erődben is részt vettem a Kreatív HUSK kiállításon.

Hogy a matematikai vonalat mennyire tudom hasznosítani az alkotói munkám során? Jó kérdés.  A fűzés során számolni kell a gyöngyöket, a mintát követni. A logikus gondolkozás segíthet a bonyolult mintákat jobban átlátni, és az egyedi ékszerek tervezésénél sem számít hátránynak. S talán abban is, hogy milyen színű, méretű gyöngyöket érdemes összekombinálni, hogy kiadja azt a bizonyos formát, amit megálmodsz, elképzelsz. A gyöngyök fajtáját tekintve is sokrétűek: kása-, cilinderes-, szalma-, tekla- (üveggyöngyök színes viaszos bevonattal), csiszolt- és egyéb formázott gyöngyök stb.”-tette hozzá, majd elmondta, hogy nagy örömmel készít minden alkotást, legyen az akár egy extravagáns ékszer, de azokat nem hordja, mivel nem az ő stílusa. Inkább visszafogott, nem kosztümös típus, hanem sportosan elegáns. S mint rá pillantva, szintén a saját alkotásait viselte, visszafogott, de mutatós kék medállal ellátott láncot és fülbevalót. Szeretne drótozással, üvegékszer és textil kitűzők készítésével is komolyabban foglalkozni, de ez még a jövő zenéje.

Ahol legközelebb találkozni lehet Katalinnal és alkotásaival, április 28-án, szombaton 9 órától a Komáromi Napok keretén belül megrendezésre kerülő V. Országos Cserkésznapon, ahol gyöngyfűző foglalkozást is tart az érdeklődőknek. Érdemes egy, vagy több pillantást vetni a kedves, fiatal lányra, és nem utolsó sorban a gyönyörű, látványos, kreatív alkotásaira! 🙂

(kép és szöveg: ha, Csallóköz hetilap)

FEL