csütörtök, április 26. - Ervin (hu) - Jaroslava (sk) 1 EUR = 313.2 HUF 16 °C 26.4.2018, Štv Lekáreň pri nemocnici Mederčská 39, 94575 Komárno 18:00 - 21:00
Blog

Merre van az előre?

Az új városvezetés december 15-én lépett hivatalba. Az ünnepnapokkal sűrűn tarkított elmúlt egy hónap a hivatal átvételének, a helyzetfelmérésnek, a kármentésnek és a közeli tervek felvázolásának az időszaka volt. Történt néhány lépés, amely első látásra nem nagy horderejű, azonban egyértelműen jelzi az új irányvonalakat.

Komárom város úgy lépett 2015-be, hogy nem volt elfogadott költségvetése, így úgynevezett provizórium alapján működhetett/működhet. Ez több téren megköti a fizetési lehetőségeket, bizonyos tételek egyáltalán nem fizethetőek, mások pedig bizonyos arányban. Az új költségvetéshez a szakbizottságok felállása – tagjainak megválasztása – szükséges, így leghamarabb február közepén kerülhet elfogadásra a 2015-ös költségvetés.

A másik fontos tudnivaló, hogy a régi vezetés milyen állapotban adta át a városi kasszát. Röviden az Utánam a vízözön mondás fejezi ki a legjobban azt a helyzetet, amit maguk után hagytak. A város első alkalommal közel 400 ezer eurós kontokorens hitellel (pillanatnyi pénzhiányra szolgáló hitelkeret) lépett át az újévbe, ezért is volt szükség már a decemberi ünnepi ülésen a frissen belépőknek egy félmilliós mentőövet dobni a város működésének érdekében. A hátrahagyott számlák (egy-két furcsa tétellel tarkítva) és kötelezettségek miatt január közepére a városi kassza olyan lecsupaszított volt, hogy még a félmilliós kontokorens hitelkeret is teljes merítésre került. Az ésszerű költekezés és spórolás irányába megtörténtek az első lépések, azt viszont látni kell, hogy az új vezetés első feladata nem csak a kiadások újratervezése, hanem a drága kölcsön fokozatos leizzadása lesz.

Ennek tudatában különösen furcsa érzése lehet a komáromiaknak, hogy ilyen állapotot hagyva, Anton Marek 10 ezer euróval távozott a hivatalból, mivel a 7 ezer eurónyi lelépő mellé még több mint 3 ezer eurónyi ki nem merített szabadságot számlázott ki az önkormányzatnak. A felvett kölcsön kellett a 10 ezer euró kifizetésére annak az embernek, akinek nagy része volt abban, hogy ilyen állapotban van a városi kassza.

Az elmúlt időszak viszont nem telt tétlenül, több szimbolikus kezdeményezés beindult. A város vezetése új kollektív szerződési javaslatot tett a hivatal alkalmazottainak, amely egy új filozófiára épül. Aki lelkiismeretesen dolgozik, az többet vihet haza. Az új elképzelés szerint nem azokat kell kitömni sok pénzzel, akik távoznak, hanem azokat kellene sokkal jobban megbecsülni, akik keményen dolgoznak. A korábbi vezetés teljes fejetlenség mellett osztogatta a jutalmakat is, így a csókosok igazán jól jártak, azok viszont, akik nem voltak a kedvencek listáján (uram bocsáss, eltérő véleményük volt valamiről), azok megalázó tételeket kaptak. Az új elképzelés szerint a jutalmazásnak átláthatónak és motiválónak kell lenni, akkor válik a hivatalnokok munkája a komáromiak javára. Az új hivatalvezetőre, Bohumír Kóňára hatalmas munka vár, mivel a rendszerszerűséget és a következetességet tekintve romokban vette át a hivatalt. Nem lesz piskóta több mint 130 embert teljes fordulatszámra felcsavarni.

Ugyancsak jelzés értékű a tervezett költségvetés. A javaslat szerint átfogó teret kapna benne a belváros, és a lakosok azt is egyértelműen láthatnánk, hogy a parkolásból befolyó összeg (2016 októberéig él a mostani előnytelen szerződés) a belváros javára lesz elköltve. Ugyancsak nagyobb figyelmet kaphatnak a lakótömbökben élők, mivel a sok nagy elképzelés mellett sokszor elfeledkezünk a hétköznapi életterekről – járdákról, homokozókról vagy padokról. Kiemelném, hogy egy tétel kapcsán először érkezne határozott kéznyújtás a civileknek, mivel a város közös építése lehet az előremutató út. Korábban sok szó volt a városi szakbizottságok erősítéséről, a mostani vezetés ezt viszont nem csak szavak, de konkrét tételek kapcsán is támogatja.

Pár napja került meghirdetésre a következő Komáromi Napok, ami ugyancsak szimbolikus változásokat ígér és megalapozza a fesztiválvárosként hirdetett elképzelést. Komárom északi és déli része hosszú évtizedekig perifériának számított, a mostani uniós logika viszont újra összekötheti a városrészeket, egy közel 55 ezres tömeggé kovácsolódva. Ez gazdasági, kulturális és egyéb pályázati lehetőségeinket is jelentősen felértékelheti.

Kihívás akad bőven, de a tenni akarók tábora is népes, hiszen egy fejlődő Komáromra vágyunk. A város vezetésének átvételekor az elszámolás szükségszerű, látva a valós helyzetet (lehetőségeket), azonban a későbbiekben szakítani kell az állandó visszatekintgetés gyakorlatával. Az angol mondás szerint a kidőlt tej fölött már nem érdemes sokat siránkozni, inkább a jövőbe nézve, határozott lépésekkel elindulni előre.

Keszegh Béla, Komárom alpolgármestere

FEL