Város 2017. 12. 18.

Új óvoda épül a II-es lakótelepen a magyar kormány támogatásával

Tegnap délután került sor városunkban a jövőben megépülő új óvoda és bölcsőde alapkőletételére. A II-es lakótelepen helyet kapó intézmény a „Csillag” nevet kapja és 3 óvodai és 2 bölcsődei osztállyal indul majd novemberben. 

A Szövetkezet utcában (Družstevná) megépítendő óvoda a magyar kormány által elindított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program támogatásának köszönhetően jön majd létre, a tervek szerint jövő év októberére épül fel. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert szerte a Kárpát-medencében.

Grezsa István kormánybiztos az ünnepélyes alapkőletételen a program okairól, célkitűzéseiről és üzenetéről beszélt. Elmondta: mindennek rendelt ideje van, s a 21. században ennek a rendelt időnek az a jelentése, hogy eljött a magyar-magyar összefogás ideje. Kifejtette: Magyarország gazdasági erősödésével, az anyaország juttatni akar a határon túli magyar közösségeknek is.

Fotó: Keszegh Béla Facebook oldala

„Ennek az új magyar önépítésnek az az oka, hogy mi, itt a Kárpát-medence egészében szeretnénk otthon érezni magunkat” – emelte ki a kormánybiztos. Rávilágított: az óvodaprogram, mint minden gyermekekbe fektetett erőforrás, a jövőről és az összefogásról is szól.

Szerinte jelképes az is, hogy az alapkőletételre a reformáció ötszázadik évfordulóján kerül sor: „A református prédikátorok mutatták meg ötszáz évvel ezelőtt, Mohács teljes kilátástalansága után a nemzeti lét megszűnésének küszöbén, hogy mindig van kiút akkor, ha merünk valami újat, valami nagyot közösen cselekedni.” 

Grezsa István mellett az alapkő letételén részt vett többek között Stubendek László, Komárom polgármestere, Keszegh Béla alpolgármester, Menyhárt József, az MKP elnöke, Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke, valamint Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke is.

Fotó: Menyhárt József Facebook oldala

    Fazekas László az MTI-nek elmondta: alapvető céljuk a felvidéki magyar közösség megerősítése, s ehhez nagyban hozzájárul az egyházi kézben lévő, de széles összefogás által megvalósított intézményhálózat, amely elősegíti a szülőföldön való megmaradást, a családok tervezését. Hozzátette: a mostani alapkőletétel tulajdonképpen elindítása annak az építkezési folyamatnak amely egyházuk oktatási intézményrendszerének, és egyben a felvidéki magyar oktatási intézményrendszernek az erősödését is elősegíti. Rámutatott: a mostani építkezést újabbak követik majd. A következő településeken már megvalósult az ingatlanvásárlás, vagy a döntéshozó szervek döntése alapján stabilizálódott az intézmény létrehozásának vagy átvételének a szándéka: Somorja, Komárom, Martos, Hetény, Perbete, Marcelháza, Zselíz, Léva, Rimaszombat, Tornalja, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Nagykapos, Királyhelmec.

A Csillag óvoda és bölcsőde építése várhatóan februárban kezdődik, az átadás pedig novemberben valósulna meg.

Fotó: Keszegh Béla Facebook oldala  

(mti, Szia Komárom)