Mix 2019. 08. 29.

Lépésről lépésre: Körbejártuk a vadiúj Csillag óvodát

Szeptember 2-án megnyitja kapuit a komáromi Csillag Óvoda és Bölcsőde. Az intézményt teljes mértékben a nulláról építették fel az elmúlt egy évben, az elkövetkező napokban pedig az utolsó simításokra is sor kerül, hogy szeptember elején teljes mértékben készen álljon a gyerekek fogadására. 

A komáromi Szövetkezet utcában (Družstevná) található Csillag Óvoda és Bölcsőde a magyar kormány támogatásának köszönhetően épült meg. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert szerte a Kárpát-medencében, ennek egy részét képezi Komárom új óvodája is. 

Az óvoda alapkőletételére 2017. december 18-án került sor. A munkálatok 2018 márciusában kezdődtek meg és közel egy évet öleltek fel. A nyitás előtt szerkesztőségünk ellátogatott a létesítménybe. A Csillag Óvodában és Bölcsődében Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke vezetett körbe minket. 

Még az épületbe lépés előtt figyelmesek lettünk arra a négy állatot szimbolizáló díszítésre, melyekről kiderült, szorosan kapcsolódnak az óvoda filozófiájához. “Az intézmény és a csoportok nevét egyaránt református szimbólumok adják. Így lett Csillag Óvoda és Bölcsőde, a különböző csoportok pedig a református vallásban fontos szimbólummal bíró kakas, galamb, hal és bárány jelképet kapták. A 3 óvodai csoport mellett további 2 bölcsődei csoport működik majd az épületben” – avatott be az első “titokba” Fazekas László. 

A belépés után szinte rögtön az óvoda legnagyobb helyisége, az ebédlőterem tárult elénk, mely mellett közvetlenül a tornaterem kapott helyet. “Ahogy az osztálytermek és a játszótér, úgy az ebédlők esetében is külön, elzárva működik az óvodai és a bölcsődei rész. Az óvodai ebédlő és tornaterem egy mobilis fallal van elválasztva egymástól, így szükség esetén könnyen egybe is nyithatók” – mondta el Fazekas László püspök. 

Ezt követően az óvodai és bölcsődei osztálytermeket vettük célba. A tervezésnél a modern kivitelezés és a hagyományok megőrzése egyszerre játszottak fontos szerepet: “Az osztályok a modernnek számító gyufásskatulya alakzatban lettek kialakítva, de nagyban nyitunk a természetesség felé. Az osztályokban a nagy terem mellett megtalálható alvóterem és természetesen szociális helyiség is. Az osztályok rengeteg játékkal vannak ellátva, az óvodai osztályok emellett TV-vel is fel vannak szerelve. Ami pedig a kialakítást illeti, mindenhol jellemzően ott vannak a magyar szimbólumok és magyaros minták, így többek között a csodaszarvas motívum is” – tette hozzá Fazekas László.   

Az óvodában minden egyes osztályból közvetlen kijárat vezet a játszóparkba. A 45 áras területen homokozók, mászókák és egyéb kültéri játékok is megtalálhatók. Emellett számos gyorsan növő fák is kiültetésre kerültek, melyek 3 év alatt akár a 4-5 métert is elérhetik.  

A körút vége felé haladva Fazekas László elmondta, a jelentkezések már most túlszárnyalták az előzetes várakozásokat, de szívesen várják még a további gyerekeket: “A bölcsödénk 20, míg óvodánk összesen 63 férőhelyes. Bár közelítünk a teltház felé, bátran lehet még jelentkezni hozzánk, hiszen vannak még szabad helyek. Az óvoda havi díja 15 euró, plusz 22 euró az étkezés. Öt éves kor felett azonban ingyenes. A bölcsőde havi díja az étkezéssel együtt nagyjából 390 euróra jön ki. Aki viszont munkaviszonyba lép, 280 €-s szociális támogatást igényelhet a bölcsődére.”   

Fazekas László búcsúzóul az óvoda szemléletébe is beavatott minket. “Református intézményként a keresztyén értékrendből kiindulva próbáljuk majd magyar öntudatra nevelni a gyerekeket. Ezzel is segítve magyarságunk megmaradását. Mindenkit szeretettel fogadunk, aki elfogadja azt az irányvonalat, amit kínálunk. Legyen az református, katolikus, evangélikus vagy ateista” – mondta végezetül Fazekas László püspök.