Kultúra 2017. 03. 28.

80 éves lenne Dobi Géza, városunk zenei életének meghatározó alakja

A komáromiak által nagyra becsült és tisztelt felvidéki zeneszerző, hegedűművész, zenepedagógus, a Pro Urbe díjas Dobi Géza 2017. március 26-án lett volna 80 éves. Gazdag életműve, munkássága példaértékű, városunk zenei életének meghatározó alakja volt. 

1937-ben született Gútán. Alapiskolai tanulmányait Csehországban végezte, majd a pilzeni konzervatórium pedagógiai karán tanult. Hegedűművészi diplomáját a pozsonyi Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg.

A Komáromi Városi Zeneiskolában 1959-ben kezdett tanítani. Ennek az intézménynek 50 éven át volt a hegedűtanára, számos, ma ismert művész formálódott a keze alatt. 1977-1991 között  a zeneiskola igazgatója volt, ez idő alatt nagyot fejlődött az iskola.

Zenekart alapított a Városi Csemadok mellett, amely a ma is sikeresen működő Komáromi Kamarazenekar elődje. A Magyar Területi Színház részére 31 színházi zeneművet komponált, emellett az Ifjú Szívek Dal- és Táncegyüttese részére is szerzett zenedarabokat. Ismertek saját gyűjtésű népdalfeldolgozásai, valamint a csehszlovákiai és szlovákiai magyar költők általa megzenésített versei. Népdalgyűjtéssel is foglalkozott, nevéhez fűződik a „Martosi népdalok” című gyűjteménye.

Emellett könyveket írt a felvidéki zenei élettel kapcsolatosanA szlovákiai zenei élet magyar és magyar származású képviselői, Magyar zeneszerzők lexikona tanulók számára és a Felvidéki zeneszerzők életrajzi lexikona címmel adott ki könyveket.

Szeretettel és tisztelettel őrizzük emlékét.

Dobi Géza meg nem élt 80. születésnapja tiszteletére a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület közösen a Gaudium Polgári Társulással „MINIATŰRÖK” címmel emlékestet rendez a komáromi Kultúrpalota dísztermében 2017. május 14-én. A műsorban egykori komáromi tanítványai, ma neves művészek lépnek fel, ezzel is tisztelegve Dobi Géza emléke előtt.

Forrás: Felvidék.ma, JUDr. Keszegh Margit

Szólj hozzá!