Kultúra 2021. 03. 03.

A babáknak és a szülőknek is szól a dél-komáromi Kerekítő

A program egy országos baba-mama foglalkozás-hálózat. Napjainkban határon innen és túl mintegy 200 csoportban várja a kisbabákat és a szülőket. A projekt az oktatáson kívül kiváló közösséget is biztosít a kicsikkel otthon lévő kismamák számára – írja a komarom.hu.

– Nem csupán egy egyszerű foglalkozást kell elképzelnünk, hiszen 19 kötetből álló könyvcsalád is szerves része a programoknak – mondta el Vígh-Boda Marcsi foglalkozásvezető.

A könyvek és az alkalmak főszereplője Kerekítőmanó, akinek nagy rajongótábora van a gyerekek között. A családok háromféle foglalkozásból választhatnak: a legapróbbaknak, 4 hónapos kortól a Mondókás móka, a totyogóknak a Bábos torna, a nagyobbaknak pedig a Kerekítő tippentő elnevezésű néptáncos programokat ajánlják. Külön programterületet alkot a Zeneovi.

A kerekítő programok jótékony hatást gyakorolnak a baba és édesanya kapcsolatára. Fontos szerepet játszanak a közös bizalom megteremtésében, a szociális képességek, az együttműködés, a testtudat kialakításában, valamint nagyban fejlesztik a zenei képességeket is. Az alkalmakat többféle hangszerrel teszik színesebbé, melyek mellett nagy szerepet kap a beszéd és mozgásfejlődés élénkítése is.

– A Kerekítők kizárólag népi anyagokból merítenek, elődeink hagyományát próbáljuk tovább adni a gyerekeknek – mutatott rá Vígh-Boda Marcsi, aki hozzátette; Kerekítőmanó figurája nemcsak mindennapi ötletekkel rukkol elő, de a jeles napokat is bemutatja.

A jelenlegi vírushelyzet nem teszi lehetővé a személyes találkozásokat, így online módon zajlanak a programok. A Facebook oldalon, a Kerekítő foglakozások mellett az Így tedd rá programmal, és a Mesekoncertekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A foglalkozásvezetők remélik, hogy a korlátozások a közeljövőben feloldásra kerülnek. Amennyiben ez megvalósul, úgy Komáromban, az Arany 17. Rendezvényközpontban és a szőnyi Kemence Egyesületnél tarják majd heti rendszerességgel a Kerekítőket.