Kultúra 2022. 03. 14.

Történelmi információs táblákkal gazdagodik Dél-Komárom

A felületek a hamarosan megnyitásra kerülő Brigetio Látogatóközpontnak helyet adó méntelep történetét mutatják be. A táblákat a múzeum szakmai felügyelete mellett a Városmarketing Kft. készti.

Számadó Emese múzeumigazgató elmondta, a nyolc információs táblán a múlt század első felének méntelepi élete, annak története elevenedik meg. Megismerkedhetünk a telep vezetőivel, állatorvosaival, azok családjával, a helyben tartott lófajtákkal, gondozásukkal, tenyésztésükkel. A lovas versenyekkel, egyáltalán, az ott és akkor zajló hétköznapokkal.

– Az ilyen jellegű információk akár a komáromiak helyi identitásának erősítése céljából, akár a hozzánk érkező turisták számára is hasznosak, és fontosok. A parkban sétáló családok, vagy épp a múzeumba érkező látogatók minden bizonnyal érdeklődéssel olvassák majd Komárom történetének ezen szeletét bemutató leírásokat. A tervek szerint jövőre szintén erre a területre a mezőgazdasági kombinát történetét feldolgozó táblarendszer is kikerül majd – tette hozzá az igazgató.

A múzeumban a következő hetekben felpezsdül majd az élet, hiszen március közepétől újraindul a Múzeumbarát Kör, május 14-én múzeumi világnapot tartanak, illetve idén ismét csatlakoznak a múzeumok éjszakájához, melynek keretében ezúttal a komáromi mesterségeket mutatják majd be, laza, szórakoztató, mégis tudományos formában.