Mix 2018. 03. 08.

A Diákhálózat közleménye: Tisztességes Szlovákiát szeretnénk!

A szlovákiai magyar diákok részt vesznek a pénteki tüntetéseken. A Diákhálózat felszólítja a fiatalokat, ne féljenek kifejezni véleményüket, vegyenek részt azokon a tömegmegmozdulásokon, amelyek egy tisztességesebb államot követelnek. A Diákhálózat felhívja a szlovákiai magyar egyetemisták és a középiskolások figyelmét, hogy kövessék figyelemmel a Szlovákiában zajló folyamatokat, és vegyék ki részüket azok alakításából.

A történelem során számos esetben vonultak diákok az utcára, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Ez most sem lehet másként, amikor egy egész ország igazságérzetén ejtettek csorbát. Társadalmunk számos kérdés mentén megosztott, nem csak Szlovákiában, hanem egész Európán belül is. Azt viszont nem hagyhatjuk szó nélkül, ha a sajtó- és a szólásszabadságot támadják. Mérhetetlenül szomorú, hogy két fiatal, Ján Kuciak és Martina Kušnírová halála nyitotta fel az ország szemét, hogy a bűnözés, a korrupció mélyen beásta magát a politikába. Nem élhetünk annak tudatában, hogy választott képviselőink, az ország vezetői bűnszövetkezetekkel hozhatók szoros kapcsolatba. Azon személy meggyilkolása pedig, aki erre a jelenségre akarta felhívni a figyelmet, tényleges merénylet társadalmunk ellen. Mi tisztességes Szlovákiát szeretnénk!

Az elmúlt héten a pozsonyi emlékmeneten fejeztük ki részvétünket a fiatalok hozzátartozói felé. Március 9-én Pozsonyban, Prágában, Kassán, Nyitrán, Komáromban és az ország több városában vonulnak utcára az emberek, hogy egy tisztességesebb Szlovákiáért tüntessenek. A Diákhálózat arra kéri az egyetemistákat és középiskolásokat, hogy pénteken mi, diákok is hallassuk hangunkat!

(Diákhálózat)

 

A Diákhálózat közleménye egyébként nem az egyedüli a témában. Szlovákia különböző városaiban működő szervezetek, intézmények is hallatják hangjukat a témában, így többek között a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem diákjaivalamint a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői is.

A holnapi nap során (Komárom mellett) a következő szlovákiai városokban szerveznek megmozdulásokat „Álljunk ki egy tisztességes Szlovákiáért!” címszóval: