Régió 2012. 09. 30.

A meghurcolt magyarság emlékére avattak táblát Martoson

Szeptember 29-én a magyarországi Kecskés László Társulás és Komárom város önkormányzatának a támogatásával emléktáblát helyezett el a Beneš-dekrétumok által meghurcolt martosi magyarság emlékére a református templom falán.

A megemlékezés szombat délelőtt 10.00 órakor kezdődött ünnepi istentisztelettel a református templomban, melyen igét hirdetett Dobai Sándor esperes. A Szózat után Dr. Szénási Lilla helyi lelkipásztor és Elek László komáromi római katolikus esperes áldották meg az emléktáblát, melyen a Bírák könyvének 11,7b verse olvasható: “Hiszen ti gyűlöltetek engem és kiűztetek apám házából”.
A martosi ifjúsági zenekar előadása után Keszegh István martosi és dr. Molnár Attila dél-komáromi polgármester elevenítette fel a 65. évvel ezelőtti eseményt, valamint Dr. Szénási Szilárd lelkipásztor fejtette ki gondolatait az emléktáblára választott bibliai igével kapcsolatban.

A Martosi Református Egyházi Alapiskola diákjainak és a helyi hagyományőrző együttes műsora után “Áldott legyen mindig ez a föld!” címmel Tolcsvay Béla összeállításával, valamint a kultúrházban megrendezendő szeretetvendégséggel zárult a megemlékezés.

(forrás: reformata.sk)

Szólj hozzá!