Kultúra 2016. 02. 24.

A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd – Ősbemutató

Soóky László író, kritikus, publicista A nagy (cseh) szlovákiai magyar csönd című monodrámáját adja elő Benkő Géza színművész 2016. február 27-én (szombaton) este 19,00 órakor Komáromban, a Tiszti pavilon dísztermében.

A cselekmény Búcs községben játszódik, de leképezhető a Felvidék bármely településére, Kiskövesdre éppúgy, mint Fülekre, vagy Bátorkeszire. „A szöveg, szerintem zseniális; mélységesen emberi”- nyilatkozta róla az előadó. A derűs szomorújáték dramaturgja Varga Emese, rendezte: Benkő Géza. A színész-rendező így ajánlja az előadást: „Remélem, hogy mindenki megtalálja benne a maga pillanatát, amelyet majd útravalóként elvihet haza. Elgondolkodva, szomorkodva, vagy mosolyogva.”

Fot
Fotó: Kádek Péter

A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd egy monodráma, de nem egyetlen ember sorsa és meséje tárul elénk, hanem egy közösségé. A szlovákiai magyar közösség beépül egy ember meséjébe, a történelem és a kisember élethelyzetei összesimulnak egy végtelen történetté. Olyan ez, mint egy modern népmese: az úgy volt, hogy egyszer csak meghalt Sztálin elvtárs, meg Gottwald elvtárs is… – jelöli ki a történelmi időkeretet a szerző, de aztán bátran lépeget ide-oda a kisebbségi sors idővonalán. Egy ember – egészen közelről. Csakhogy szemében tükröződik a világ – fejében újrajátszódik a történelem egy szakasza: nem tények és statisztikák, hanem a vélt és valós tragédiák, emlékek, történetek a múltunkból. S a többi néma csönd…

Fotó: Kádek Péter
Fotó: Kádek Péter

„A kisebbségi történet olyan apróságairól mesél, amelyekről azt hisszük, hogy nem fontosak. Megélték eleink és megéljük nap, mint nap mi is, de azt gondoljuk, hogy a mi történetünk senkinek sem fontos. Azt, hogy mi a fontos és mi nem, azt a fontos emberek döntik el, ők mondják el önfényező, hangos szóval. Miénk a csönd, a hit és az a derű, amely emberségünkből és tisztességünkből fakad. Ez marad utánunk akkor is, amikor majd ezen a tájon, ezen a nyelven már csak a fejfák beszélnek.” (Soóky László)

Az ősbemutató időpontja: 
Komáromban a Tiszti Pavilon dísztermében
2016. február 27-én 19,00 órai kezdettel

Belépőjegy: 3€
Jegyfoglalás: magyarcsond@gmail.com mailcímen
Jegyek kaphatók a helyszínen egy órával az előadás kezdete előtt!

Szólj hozzá!