Kultúra 2018. 04. 26.

A Selye gimi tanulói szavalóversenyekkel melegítettek az országos megmérettetésre

A magyar nyelv és irodalom tantárgyi versenyeinek jelentős részét a különböző szavalóversenyek teszik ki. Számos megmérettetésre került már sor az idei évben is, de a legrangosabb felvidéki szavalóverseny, a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny sikeres elődöntőseit a hétvégén várja Tompa Mihály szülővárosa, Rimaszombat. A Selye János Gimnázium tanulói pedig stílusosan, szavalóversenyeken való részvétellel melegítettek a rimaszombati megmérettetésre. 

Soha ilyen népes csapat nem jutott még a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny országos döntőjébe a Selye János Gimnáziumból, mint idén: 11 versmondó mellett 2 verséneklő csoport és 2 lírai színpad indul neki az országos döntőnek a komáromi iskolából.

A gimnázium pár szavalója azonban az elmúlt hetekben sem tétlenkedett. Nemrégiben Bécsből kaptak meghívást, az ottani Bécsi Magyar Iskolából. A költészet napja alkalmából már évek óta versmondó délelőttöt szerveznek „Verőfény“ címmel a Bécsi Magyar Iskolát látogató, Bécsben élő magyar anyanyelvű diákoknak. Az idei rendezvényt április 14-én tartották a Balassi Intézet/Collegium Hungaricum épületében, s a szervezők idén először terjesztették ki rendezvényüket a Kárpát-medence magyarok lakta vidékeire.

Több mint 150 diák gyűlt össze Bécsből, Kárpátaljáról, Délvidékről, Erdélyből, a Felvidékről és Magyarországról, hogy különböző kategóriákban megmérkőzzenek egymással.

A gimnáziumot háromfős csapat képviselte, mindannyian tapasztalt és sikeres előadók. Az elért eredmények is felkészültségüket, rátermettségüket igazolják. Mivel a verseny idei témája az anya, az anyaság témáját ölelte fel, a diákok is ilyen tartalmú művekkel készültek.

Arany János verse Gál Réka Ágotának ismét sikert hozott – az 1. helyen végzett (felkészítője: Kiss Szilvia színésznő, Réka édesanyja). Bukovszky Orsolya Szabó T. Anna Elhagy c. versével a 2. helyezett lett, míg Bagócsi Lillát a zsűri különdíjjal jutalmazta Tóth Krisztina versének tolmácsolásáért (felkészítőjük Spátay Adriana tanárnő).

Ugyanezen napon Budapesten, a Szent Margit Gimnázium dísztermében zajlott a Sanctus Stephanus Kárpát-medencei versmondó verseny döntője, melynek egyik résztvevője a gimnázium 1.B osztályos diákja, Andruska Emese volt. A kétfordulós versenyben először Szent István királyunkról szóló költeményt kellett előadni, Emese egy 14. századi sequentiát szavalt, majd Utassy József Magyarország c. versét mondta el. A népes mezőnyben a 2. helyen végzett (felkészítője Spátay Adriana). Ezzel a teljesítményével kivívta, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a Szent István-bazilikánál szavaljon – ami nemcsak Emesének, hanem az iskolának is nagy megtiszteltetés.

Minden versenyzőnek szívből gratulálunk, további sok sikert Rimaszombatban!

(Spátay Adriana)