Kultúra Dél-komárom 2019. 01. 16.

Vers mindenkinek – kempelenes siker a szavalóversenyen

A Honvéd Vezérkar Főnök különdíját szerezte meg Deák Anna Flóra, a dél-komáromi Kempelen Szakképző és Kollégium kadét diákja még decemberben – számolt be nemrég a sikerről a Komáromi Televízió. A fiatal, kilencedikes lány Gyóni Géza: Csak egy éjszakára című versét szavalta a HM Katolikus Tábori Püspökség XI. alkalommal megszervezett szavalóversenyén. A vershez kifejezetten kötődött a diáklány, mert édesanyja is indult már szavalóversenyen ezzel a művel.

A 170 éves Magyar Honvédségre és az első világháborús hősökre is emlékező versmondó versenyt a Honvédelmi Minisztériumban és a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő, illetve dolgozó katonák és közalkalmazottak 11–16 éves korú gyermekeinek írták ki.

A megmérettetést a HM Katolikus Tábori Püspökség budapesti székházában tartották meg december 3-án. Az első fordulóban a résztvevők mindegyikének Reményik Sándor Glória című versét kellett elmondania, majd a második fordulóban a kiíró által felsorolt versek közül kellett egyet elszavalni.

A zsűri elnöke dr. Vezekényi Csaba, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára volt. A zsűriben – dr. Vezekényi Csaba helyettes államtitkár és Kovács Gábor Dénes drámapedagógus mellett Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka, valamint Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség lelkészi kar vezetője értékelték a szavalatokat.

Deák Anna Flóra most próbálta ki magát először a verselők közegében, de úgy tűnik bátorsága és felkészültsége is érdemessé tette a tiszteletbeli Honvéd Vezérkar Főnök különdíjára.

A Kempelen Szakképző és Kollégium szeptemberben indította kadét osztályát. Bár azt gondolták, hogy a katonai kiképzésben részesülő tanulócsoport inkább sportban jeleskedik, úgy tűnik egy-egy diák a sokoldalúságát egyéb területen is kamatoztatja.

(Forrás: KTV)