Mix 2022. 06. 27.

A selye gimiben egészen váratlanul megjelent a német és a francia nagykövet – így teltek az utolsó aktív napok a gimnáziumban

A Selye János Gimnázium a nyári szünet előtti utolsó napok is aktívan teltek. Fogadták a német és francia nagykövetet, megnézték a Toxikoma című, drogfüggőséggel kapcsolatos filmet, meghallgattak egy előadást a munkaügyi hivatal munkatársától és egy másikat a rákszűrés fontosságáról, volt 24 órás röplabda találkozó és éjszaka a gimnáziumban is.

BARBARA WOLF NÉMET ÉS PASCAL LE DEUNFF FRANCIA NAGYKÖVET LÁTOGATÁSA
Egészen rendhagyó módon, diplomáciai kötöttségek nélkül látogatott el június 20-án  a Selye János Gimnáziumba Barbara Wolf német és Pascal Le Deunff francia nagykövet. A négyfős küldöttséggel iskolánk igazgatója, Andruskó Imre és Vlahy Anita angoltanár beszélgetett.

Látogatásuk apropója a kisebbségek helyzete, a szlovákiai magyar iskolarendszer, a mi iskolánk helyzete, óralétszám, béremelés. Érdeklődtek a szlovák és az idegen nyelv oktatásáról közvetlenül, kötetlenül, nélkülözve a diplomáciai protokollt.

A TOXIKOMA CÍMŰ FILM
Június 21-én jutányos áron nézte meg az első három évfolyam – közel 280 diák – a Toxikoma című filmet a Tatra Moziban. A sztori  Szabó Győző heroinfüggőségének és gyógyulásának legkeményebb időszakát meséli el, amelyből nem lett volna kiút a színészt vasmarokkal fogó, de időnként az egész világgal konfliktusba kerülő Csernus Imre útmutatása nélkül. A fiatalokat, akiket „nem hat meg semmi”, és minden elrettentő taktikával szemben szkeptikusak, ez a film is szembesítheti a drogok veszélyeivel, így hatékony eltérítőként szolgálhat.

A MUNKAÜGYI HIVATAL ELŐADÁSA
Június 22-én, a komáromi Család-, Munkaügyi és Szociális Hivatal EURES-tanácsadói tartottak reggel 9 órától előadást gimnáziumunk dísztermében. A komáromi munkahivatal két szakembere, Janík Ida és Ďumbier Gyöngyi mérnöknők az aktuális munkapiaci helyzetről, az EÚ országok közötti munkaerő-áramlás elősegítéséről, az idénymunkáról adtak tájékoztatást, jótanácsokat. Az Eures-program célja, hogy nyári idénymunkákat kínáljon diákjainknak. Iskolánk egykori diákja, Ďumbier Gyöngyi, szaktanácsadó a pályaválasztással kapcsolatos fontos szempontokat ecsetelte, s kitért a munkapiaci helyzet alakulására. Harmadikos diákjaink figyelmét felhívta arra a kötelességükre, hogy ha nem nyernek felvételt az általuk kiválasztott egyetemre, azonnal jelentkezzenek a munkahivatalba.

24 ÓRÁS RÖPLABDA-TALÁLKOZÓ ÉS ÉJSZAKA A GIMNÁZIUMBAN
A nyári szünet előtt, szintén június 22-én került megrendezésre az immár hagyományosnak mondható 24 órás röplabda-találkozó a Selye János Gimnázium tornatermében. A rendezvény szervezését idén is Fiala Andrea tanárnő és Gyurenka István tanár úr vállalta fel. Ebben az évben szerdai napon, pontban 11 órakor vette kezdetét az egynapos szórakozás. A találkozót Konczer Lajos mérnök úr, a Com-Therm vállalat képviselője és Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója nyitotta meg. Célunk, hogy a csapatok minél többet játszhassanak 24 óra alatt.  A kora esti órákban kezdődtek a gálameccsek, s ezen meccsekkel párhuzamos időben érkezett meg a Szülői Szövetség által támogatott pizzaszállítmány, amivel mindenki csillapíthatta étvágyát, és pótolhatta a már elhasznált energiáit.

Ezen a napon este 7 órakor indult az Éjszaka a gimnáziumban program megnyitója.  A „bentalvós buli” programját a diákönkormányzat tagjai állították össze, volt táncház, koncert, szeánsz Szabó Gábor tanár úrral, palacsintasütés, író-olvasó találkozó iskolánk diákjával, Drozd Ádámmal, karaoke.  Gimiseink több helyszínen vehettek részt a színesebbnél színesebb programokban. Azok számára, akik nem kimondottan az előadások és foglalkozások miatt jelentkeztek az „ottalvásra”, hanem csupán azért, hogy együtt lehessenek a barátaikkal, gimis társaikkal, a két filmező teremben, a társasjáték- illetve hangszerteremben, vagy akár a büfében ezt megtehették.

A RÁKSZŰRÉS FONTOSSÁGA
Június 23-án Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD., a pozsonyi Szent Erzsébet Onkológiai Intézet Mammológiai osztályának főorvosa és Dr. Erika Zámečníková szlovák nyelvű előadását hallgathatták meg diákjaink a rákszűrés fontosságáról. A program célja a rákbetegségek megelőzése, az egészségnevelés és az információk széles körben való terjesztése. Az előadáson felhívták gimnazistáink – nemcsak a lányok, de a fiúk figyelmét is, hogy bizonyos súlyos betegségeket már a tünetek megjelenése előtt felismerhetünk, ezzel pedig megelőzhetjük azokat, vagy javíthatjuk a gyógyulás, a túlélés esélyeit.

OSZTÁLYKIRÁNDULÁSOK
Pénteken, június 24-én immár hagyománnyá vált az egyetemi börze. Aulánkba öt egyetem nyolc kara érkezik, mint például a Selye János Egyetem, Komenský Egyetem matematika-fizikai kara, Széchenyi Egyetem, Konstantin Filozófus Egyetem. Június 25-től 28-ig osztálykirándulások lesznek, nemcsak a Tátrába, de a Balatonra és Prágába is szerveznek tanáraink utakat. Június 29-én az idei iskolaév utolsó előtti napján különböző sportprogramok, kulturális események várják diákjainkat a Holt-Vágon, illetve az iskolában. Az ünnepélyes tanévzáróra június 30-án a Városi Művelődési Központban kerül sor.

Králik Zsuzsanna, a gimnázium tanára