Város 2021. 06. 18.

A Tiszti pavilonban tanácskoztak a járás polgármesterei

Június 15-én ülésezett a Városok és falvak társulásának Komáromi járási szervezete, akik több témával kapcsolatosan tájékoztatták a járás polgármestereit.

A találkozó első részében Keszegh Béla elnök köszöntötte a vendégeket. Banai Tóth Pál elöljáró kiértékelte a Covid tesztelés kapcsán történteket, megköszönve a települések kitartó munkáját és szervezését. Az elmúlt hetekben 21 körben zajlott a tesztelés és a Komáromi járásban az önkormányzatok több mint félmillió tesztet hajtottak végre.

Filkó Gabriella, a kórház igazgató-helyettese az elmúlt időszakban lezajló oltás folyamatáról adott egy részletes beszámolót a polgármestereknek, hogy zajlott eddig és mire számíthatnak a járás lakói ezen a téren. A kórházban folyamatosan zajlanak a fejlesztések és az év végéig megnyíló új sürgősségi részleg is garancia arra, hogy nem lesz leépítés.

Štefan Gregor, Ipolyság polgármestere, a ZMOS alelnöke azokról az egyeztetésekről és tárgyalásokról számolt be, amelyekben az önkormányzatok érdekeit képviselik a kormány reformjai során. Az egyik ilyen sarkalatos ügy az építészeti és területrendezésről szóló törvény, amely jelentősen megváltoztatná a települések mozgásterét.

A találkozó második részében szóba került a Partneri tanács alakulás a Nyitra megyében, amely közreműködésével jelentős pályázati források érkezhetnek a régióba.

Sor került a tisztújításra is, hiszen a szervezet vezetőinek mandátuma két évre szólt. Egyhangú támogatással továbbra is Keszegh Béla lesz a társulás elnöke, Horváth Árpád és Jobbágy József pedig az alelnökök. A polgármesterek egy közös levelet is megfogalmaztak Ján Budaj környezetvédelmi miniszternek, amelyben a szúnyogirtás kapcsán sürgetnek központi megoldást, úgy ahogy az a szomszédos országokban is működik. A levélben megfogalmazottak szerint a hatékonyság érdekében regionális szinten kéne végezni a biológiai irtás, így a hatékonysága is sokkal nagyobb lenne és a környezetbarát jellege is erősödhetne.

(Komárom Város Facebook oldal)