Mix 2019. 03. 07.

Angolosok az élbolyban

Az angol nyelvi olimpia egyike azon kevés, központilag is elismert és pontozott versenyeknek, melyben a legrátermettebb diákok mérettethetik meg magukat. Az iskolai forduló iránt minden évben nagy az érdeklődés, annak ellenére, hogy kategóriánként csupán egy diák, a győztes juthat tovább.

Idén fordult elő először, hogy kizárólag a Selye János Gimnázium nyolcéves tagozatának neveltjei jutottak tovább az olimpia járási fordulójába. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy nyelvtudásuk alapjait nálunk szerezték és tehetségük, valamint sokéves szorgalmas munkájuk meghozta a gyümölcsét. Mindannyiuknak szívből gratulálunk.  A 2A kategóriából Koncz Kristóf V.N (kvintó) osztályos tanuló, a 2B kategóriából Leszkó Dárius VIII.N (oktávó) osztályos tanuló és a 2C2 (anglofón) kategóriából Nagy Natália VIII.N (oktávó) osztályos tanuló képviselhették az iskolát. A januárban rendezett versenyen, szoros mezőnyben hármójuk közül sajnos csak Nagy Natália lett kategória győztes és jutott be a kerületi fordulóba.

Nagy Natália egyéves, egyesült államokbeli tanulmányainak köszönhetően került az ún. anglofón kategóriába. Ebben a csoportban olyan diákok versenyeznek, akik legalább 2 hónapot angol nyelvi környezetben töltöttek, vagy akiknek az egyik szülője angol anyanyelvű. A kerületi fordulót február 13-án a nyitrai Farská utcai Egyházi Iskolaközpont rendezte. Az igényes verseny és a kiváló ellenfelek sem rettentették vissza Natit, aki végül a fantasztikus 3. helyet szerezte meg. Diáklányunk remek nyelvtudását és felkészültségét mi sem bizonyítja jobban, mint a pár nappal korábban elért, ugyancsak kerületi 3. helyezése a spanyol olimpián. Ez a két nagyszerű eredmény méltó és gyönyörű befejezése Nati nyolcosztályos gimnáziumi tanulmányainak, akinek az érettségi és felvételi vizsgáihoz is hasonlóan kitűnő helytállást kívánunk.

A nyolcosztályos gimnázium alsó tagozatán is ígéretes nyelvtehetségeink vannak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az 1A kategóriás Sovinszky Ákos, I.N (prímó) osztályos kisdiákunk járási 3. és az 1B kategóriás Boros Milán, III.N (terció) osztályos tanulónk járási 4. helyezése. Az alapiskolások járási versenyébe minden évben 20-23 intézmény küldi az iskolai forduló győztesét. A versenyt évek óta a gútai Korvin Mátyás Alapiskola szervezi. Az igényes írásbeli tesztet a szóbeli rész követi, amelyben a diákok először egy képről találnak ki történetet, majd egy szerepjátékban bizonyíthatják beszédkészségüket.  Mindkét diákunk nagyszerűen szerepelt, nemcsak eredményes megoldók lettek, hanem az élmezőnyben is végeztek. Sok szeretettel gratulálunk nekik is, köszönjük odaadó munkájukat és kívánjuk, hogy az angol nyelv tanulása továbbra is sok örömöt és sikerélményt okozzon nekik.

Vlahy Anita és Szilárd Ágnes

Selye János Gimnázium

A fényképen: (balról) Nagy Natália, Sovinszky Ákos, Koncz Kristóf és Leszkó Dárius