Régió 2016. 03. 04.

Az év mentősei – hétköznapi hősök

A ZaMED sürgősségi mentőszolgálat ötödik alkalommal osztotta ki alkalmazottai között az Év mentőtisztjének és az Év mentőkocsi-vezetőjének járó igazgatói díjat. Az előbbit Eva Kabinová, az utóbbit pedig Méhes Vilmos kapta 2015-ben végzett munkájáért.   

EVA KABINOVÁ: egy elképesztően sokrétű tevékenységet folytató hölgy, aki profizmusa ellenére soha nem veszíti el a humorérzékét

Eva Kabinová a gútai állomás vezető mentőtisztje. Diplomás nővérként éveken át a kórház aneszteziológiai és intenzív részlegén dolgozott, ahol a legsúlyosabb állapotban lévő betegeket gondozta. 2006-tól lett mentős, rendkívül igényes munkája mellett továbbképezte magát a Komenský Egyetem ápolói szakán. Emellett rendkívül sokrétű tevékenységet folytat: bekapcsolódik a ZaMED Gyermekmentősök programjába, amely során óvodásoknak és alapiskolásoknak tartanak bemutatókat. Mentős szakot oktat egy egészségügyi középiskolában, versenyeket szervez és a médiákban is népszerűsíti a mentősök munkáját. Mint mentőtiszt, igen komoly szaktekintélynek örvend. A viszonylag bonyolult eseteket is meg tudja oldani. A betegek és a kollégák értékelik profizmusát, empátiáját, nem utolsósorban pedig jó humorérzékét, amit a legsúlyosabb pillanatokban sem veszít el.

Forrás: Komárom.online
Fotó: Komárom.online
MÉHES VILMOS – egy hétköznapi hős Nemesócsáról 

Méhes Vilmos a nemesócsai állomás sofőrje. Egész pályafutása alatt életeket mentett: éveken keresztül tűzoltóparancsnokként tevékenykedett Dunaszerdahelyen. Miután sikeresen továbbképezte magát, 2010-től a mentőszolgálatnál dolgozik. Pályafutását egy baleset törte meg – amelyet munkája során szenvedett.  Az eset tavaly szeptemberben történt: épp egy infarktus-gyanús beteget szállított Nemesócsáról a komáromi kórházba, amikor a mentőkocsi Őrsújfalun a rendkívül rossz időjárási és útviszonyok miatt megcsúszott, az árokba hajtott, majd egy családi ház kerítésének ütközve felborult. Méhes Vilmos az ütközés során súlyosan megsérült – mint később kiderült, két nyakcsigolyája eltörött. Ennek ellenére igazi hősként viselkedett: legyűrve fájdalmát, felcsatolta a nyakmerevítőt, és a tűzoltók érkezéséig maga próbálta kiszabadítani a többi utast. Eközben fennállt a robbanásveszély: az ütközés következtében ugyanis meghibásodott gázvezeték csapja. A balesetben maradandó egészségkárosodást szenvedett – szerencséjének és kisportolt fizikumának köszönhette, hogy egyáltalán túlélte az ütközést. Emiatt nem tudja ellátni korábbi munkáját. A díjátadón Méhes Vilmos könnyeivel küszködve búcsúzott társaitól.  „Életemet az emberi életek és a vagyon mentésére tettem fel – mondta a 27 évig tűzoltóként, négy éve pedig mentősofőrként tevékenykedő Méhes Vilmos. – Ezért is fájlalom, hogy nem vehetek részt több bevetésen. Örülök viszont, hogy más munkakörben maradhatok a mentőszolgálatnál.”

Fotó: Komárom.online
Fotó: Komárom.online

Az ünnepélyes díjátadóra március 2-án került sor a ZaMed komáromi székhelyén. A jutalmazottak egy emléklapon és egy emlékérmén kívül pénzjutalomban is részesültek. Matej Polák, a mentőszolgálat igazgatója kiemelte: a díj egyre nagyobb tekintéllyel bír, és nehéz kiválasztani az év legjobbját a sok kiváló kolléga közül.