Mix 2020. 03. 18.

Ismét átléphetik a határt az ingázók, a komáromi határt is megnyitották!

Először úgy volt, hogy igen, majd kiderült, hogy dehogy, most pedig úgy látszik, mégis. Röviden így lehetne összefoglalni azt a kálváriát, ami az ingázók körül alakult ki a határok lezárásával. Legfrissebb információk alapján azonban megegyezett a magyar és szlovák belügyminiszter a határ menti zónában lakók mozgásáról, így az ingázók ismét átléphetik a határt munkavégzés céljából.

Az egész azzal kezdődött, hogy a szlovák válságstáb március 12-én hozott rendelkezései alapján március 13-tól csak azok azok léphettek be Szlovákia területére, akiknek hivatalosan állandó vagy átmeneti lakhelyük van az országban, illetve szlovák útlevéllel rendelkeznek. Az akkori hivatalos álláspont alapján viszont kivételt képeztek azon munkavállalók, akik munkájuk miatt naponta ingáznak a két ország között. A rendelkezés szerint rájuk nem vonatkozott volna sem a karantén, sem a beutazási tilalom, ha rendelkeznek munkavállalói igazolással.

Szerkesztőségünk azonban az elsők között számolt be március 13-án arról, hogy a gyakorlat mégsincs összhangban a rendelkezéssel. A helyszínről kaptuk ugyanis a hírt, hogy munkavállalói igazolás birtokában IS karantén jár az országba való belépés után. A délután és az este folyamán ezt számos újabb esetben megerősítették számunkra (üzenetben és kommentekben) olyanok, akik szlovák állampolgárként, munkavégzés céljából ingáznak Magyarország és Szlovákia között.

Ezt követően, a magyar állam rendelkezése alapján tegnap (március 17.) éjféltől ráadásul teljes határzár is életbe lépett, mely egyértelműsítette, hogy se ki, se be Magyarországra.

Ehhez képest még egy nap sem telt el és március 17-én, az esti órákban jött a hír:

Megegyezett a magyar és szlovák belügyminiszter a határ menti zónában lakók mozgásáról – ezt maga Denisa Saková szlovák belügyminiszter jelentette be Facebook oldalán. A megállapodás azokra vonatkozik, akik a határ mellett maximum 30 kilométerre dolgoznak vagy laknak. A határon fel kell mutatniuk a személyigazolványukat és a munkaadótól származó munkavállalói igazolást.

A határ szabadabb átjárása csütörtök (március 19.) reggel 6 órától lépett érvénybe. A megállapodás a magyar állampolgárokra is vonatkozik, akik Szlovákiában dolgoznak. A további módosítások a megbetegedések mértéke alapján várhatóak.

Mivel azonban a belügyminiszter nem tért ki konkrétan arra, hogy mely határátkelők lesznek használhatók március 19-től, így csak utólag derült ki, hogy a betontömbökkel lezárt komáromi határ nem tartozik a rendelkezés által átjárható átkelők közé. Csütörtöktől az alábbi átkelőhelyek vannak nyitva:

  • Dunacsún – Rajka a személy- és teherforgalom számára
  • Miglécnémeti – Tornyosnémeti a személy- és teherforgalom számára
  • Medve – Vámosszabadi a személyforgalom számára
  • Ipolyság – Parassapuszta a személy- és teherforgalom számára
  • Párkány – Esztergom a személyforgalom számára
  • Újhely – Sátoraljaújhely a személyforgalom számára

FRISSÍTÉS (márc. 19): A komáromi határt végül szintén megnyitották, egy nappal később

Március 19-én videokonferencián egyeztetett osztrák, cseh és szlovák hivatali kollégáival Magyarország külügyminisztere, melynek keretében kezdeményezte Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszternél a komáromi határátkelő újbóli megnyitását. Ezt követően a rendőrfőkapitányok még az esti órákban megállapodtak, így március 20. reggel 6 órától ismét járhatóvá tették a komáromi átkelőt az ingázók számára.