Város 2020. 03. 20.

Mától már valóban megnyitották a komáromi határt (is) az ingázók számára

Március 20-tól munkáltatói igazolással és személyi okmányokkal átléphetik a magyar-szlovák határt az ingázók már Komáromnál is – írja Komárom Város Facebook oldalán közzétettek alapján a kemma.hu.

Államközi egyeztetések révén március 20-án reggel hat órakor a koronavírus miatt korábban lezárt komáromi határátkelőt is megnyitották az ingázók előtt. Ezek értelmében, személyi okmányokkal és munkáltatói igazolással, kizárólag munkavállalás céljából ismét átjárhatnak azok, akik a határ 30 kilométeres körzetében dolgoznak.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, március 17-én megegyezett a magyar és szlovák belügyminiszter a határ menti zónában lakók mozgásáról. Ezt maga Denisa Saková, Szlovákia belügyminisztere jelentette be. Az viszont csak utólag derült ki, hogy a betontömbökkel lezárt komáromi határ nem tartozik az újranyitott átkelők közé.  Így azok, akik Komáromból ingáznak, kénytelenek lettek volna Medve, vagy Esztergom felé kerülni ahhoz, hogy átléphessék a határt. Egészen a mai napig…

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere csütörtökön (március 19.) ugyanis videokonferencián egyeztetett osztrák, cseh és szlovák hivatali kollégáival. A magyar fél ennek keretében kezdeményezte Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszternél a komáromi határátkelő újbóli megnyitását. Ezt követően a rendőrfőkapitányok még az esti órákban megállapodtak, így ma reggeltől ismét járható a komáromi átkelő az ingázók számára.

(Szia Komárom, kemma.hu)