Kultúra 2014. 12. 24.

Édes, illatos karácsonyi sütemények

A decemberi hónap a legtöbb háztartásban az ünneplés és a készülődés jegyében telik. Az ünnepi hangulatra készülődve a háziasszonyok nagy sürgés-forgásba kezdenek a konyhában is. Sütnek-főznek, díszítik a lakást és az ajándékokról gondoskodnak. Ennek az időszaknak az egyik legkellemesebb részét képezi az, amikor a lakást süteményillat lengi be.

Manapság a sok teendő mellett nem mindig jut idő arra, hogy mindenki kedvenc süteményét elkészítsék a gondos gazdasszonyok.

Éppen ezért az elmúlt években egyre nagyobb divatnak örvend, hogy a hölgyek egy-két klasszikus karácsonyi sütemény elkészítése mellett a cukrászdák pultjairól is válogatnak süteményeket, hogy a választékot gazdagítsák. Ezzel értékes időt is megtakaríthatnak, amennyiben olyan cukrászdára találnak, ahol megbízható minőségű süteményekkel szolgálnak.

Egy ilyen cukrászdába látogattam el Komáromban, az Eötvös utcai Praliné Menház Cukrászdába, ahol a cukrászda vezetőjével, Farkas Edittel beszélgettem, aki kolléganőivel – Gál Arankával és Slávik Marikával – éppen egy torta díszítésén szorgoskodott.

3

Mióta édesíti az emberek életét a Praliné Menház Cukrászda?

Lassan 14 éve működik a cukrászda, és ez alatt az idő alatt már nagyon sok karácsonyi időszakot átéltünk a csapattal. Elmondhatjuk, hogy az emberek még mindig kedvelik a klasszikus süteményeinket, mi pedig szeretettel készítjük el az ünnepi asztalra valót.

A karácsony az ajándékozás, a pihenés és a család körében eltöltött idő mellett legfőképpen a nagy lakomákról szól. Milyen szokások élnek manapság az ünnepekkel kapcsolatban?

Mint az a hagyományokból ismeretes, azért készítünk évről-évre gazdagon megrakott asztalt, hogy azzal bevonzzuk családunk körébe a bőséget, gazdagságot és a termékenységet. Éppen ezért a legtöbben igyekeznek a süteményekből is bő választékkal szolgálni. Vannak ugyan klasszikus kedvencek, mint a gyümölcsös kocka, a dobos és a puncsos szelet, de a többiből is mindig visznek a vásárlók, hiszen sosem lehet tudni, hogy melyik lesz az aktuális kedvenc.

Van-e valamilyen divat, ami megfigyelhető a sütemények és torták terén?

Természetesen az internet és a közösségi oldalak, blogok térhódításával nagyon sok információ jut el a közönséghez, ezért aztán észrevettük, hogy szükséges lépést tartanunk az aktuális divattal. Kínálatunkba igyekszünk mindig belecsempészni újdonságokat, melyek nem csak a vevő számára érdekesek, de nekünk is kihívást jelentenek. Mindemellett szeretnénk a hagyományokat is megőrizni, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a közkedvelt édességek kínálatára is.

A torták terén erőteljesebben érződik a kor hatása, mivel sok esetben mesefigurák, filmek is befolyásolják a torták motívumait, akárcsak az új alapanyagok és divatos formák. Persze mindig vannak olyanok, akik a klasszikus dobostortát részesítik előnyben, de egyre többen választanak torta-témát az interneten látott képekből.

2

Karácsony közeledtével mennyire jellemző, hogy az emberek elfeledkeznek a diétáról, az egészséges életmóddal kapcsolatos fogadalmaikról, és belevetik magukat az ételek élvezetébe?

Úgy vettük észre, hogy a karácsony és a húsvét azok az ünnepek, amikor az emberek hajlamosak félretenni a kalóriák számolgatását, és élvezik a családi körben elköltött finom étkezések örömeit.

Ám vannak bizonyos diéták, amelyekről ilyenkor sem lehet megfeledkezni. Sajnos egyre többen válnak allergiássá, érzékennyé egyes étel-összetevőkre, ezért fontosnak tartottuk, hogy lehetővé tegyük számukra is a sütemények élvezetét. Választékunkban megtalálható a cukormentes sütemények, torták széles választéka, illetve lehetséges édességet rendelni a liszt-, tej- és tojás-érzékenyek számára is.

Ha már a háziasszony kiválasztotta és megvásárolta az ünnepi asztalra szánt finomságokat, milyen tanácsokkal látnák el a tálalással és tárolással kapcsolatban?

Szinte minden süteményt ünnepivé varázsolhatunk a pillanat töredéke alatt egy szépen kivitelezett tálalással. Én magam az egyszerűség híve vagyok, ezért azt ajánlanám, hogy a kiválasztott süteményfajták mindegyikéből vennék pár darabot egy tálra és úgy rendezném el, hogy például csillagot, hópelyhet vagy más téli motívumot formázzon, és a köztes részt pedig gyümölccsel vagy tejszínhabbal díszíteném attól függően, hogy milyen típusú sütemények kerültek tálalásra.

A sütemények tárolásával kapcsolatban azt szoktuk ajánlani, hogy hermetikusan lezárható dobozban tárolják, és mindenképpen tegyék hideg helyre (6-8 °C). Amennyiben ezt a háziasszony betartja, úgy a sütemény jópár napig megőrzi frissességét. Mi mindig igyekszünk a lehető legfrissebb süteményekkel szolgálni a vevőinknek, hogy azok akár napok múlva is élvezhetőek legyenek. Kényesen ügyelünk az alapanyagok frissességére is.

4

Ismerve az otthoni lázas karácsonyi készülődést, szívesen bepillantanék egy cukrászda kulisszái mögé ebben az időszakban. Hogy telnek Önöknél az előkészületek a karácsonyra?

Az adventi időszak beköszöntével megkezdődnek a rendelésfelvételek és a munkálatok megtervezése, szervezése. Az otthoni sütés-főzéshez képest a cukrászok még nagyobb tempóban sürögnek-forognak a konyhában. Egy karácsonyi hasonlattal élve leginkább a Mikulás manóihoz tudnám hasonlítani a teendőinket. Feladataink megsokszorozódnak, s kínálatunkat is igyekszünk az ünnepi hangulathoz igazítani.

Az elmúlt években egyre gyakrabban kerül torta a vendégváró asztalra, így karácsonyi motívumú torták is helyet kaptak a tortaválasztékunkban. Ezek olyan téli motívumokkal díszítettek, mint a hóember, mikulás, fenyőfa, harang, de természetesen minden egyedi kívánságnak igyekszünk eleget tenni.

A torták elkészítésekor arra törekszünk, hogy a megálmodott édességet a lehető legpontosabban sikerüljön megvalósítanunk. Mivel csapatunk minden tagja szeretettel végzi munkáját, ezért a legnagyobb öröm számunkra az, mikor alkotásunkkal mosolyt csalunk a megajándékozottak arcára. Boldogan látjuk viszont az ünnepségekről készült fényképeken, hogy munkánk eredménye hozzájárult az örömteli hangulathoz.

Abban a reményben, hogy ez idén is sikerül, kívánok boldog, békés karácsonyi ünnepeket a magam és a Praliné Menház Cukrászda teljes csapata nevében!

Szólj hozzá!