Kultúra Dél-komárom 2020. 01. 16.

Egyetemi város címet viselhet Dél-Komárom

Az erre vonatkozó szerződést több éves előkészítő munka után január 15-én írta alá dr. prof. Borhy László, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és dr. Molnár Attila polgármester a Városháza dísztermében. Az eseményen a képviselő-testület tagjai mellett Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatónője is tiszteletét tette.

Mint arról már korábban mi is beszámoltunk, Dél-Komáromban az elmúlt nyáron kezdődött meg a volt mezőgazdasági kombinát átépítése, felújítása. Az épületet – ahogy a komáromiak emlegetik: a “kombinát”-ot – az 1900-as évek elején építették a Magyar Királyi Méntelep laktanyája számára, ahol később a Komáromi Állami Gazdaság, majd annak jogutódja működött 2006-ig. Ezt követően az épület üresen állt, míg az önkormányzat meg nem vásárolta.

A projekt egyik célja az egykori római település, Brigetio területén feltárt leletek látogatóbarát bemutatása, a tárlat interaktív eszközökkel való felszerelése, egy innovatív, esztétikus, a XXI. század követelményeinek megfelelő épület és bemutatótér kialakítása, illetve ide költözik a Klapka György Múzeum is.

Az épület földszintjén kap helyet többek között az állandó római kori kiállítás, az időszaki kiállítást bemutató látógatóterem, a turisztikai bemutatótér, valamint egy ajándéktárgyak értékesítésére szolgáló helyiség, de lesz kávéház és a gyerekek szórakoztatását szolgáló játék-kuckó is. Az emeleten irodákat és további kiállítóhelyiségeket, a tetőtérben pedig előadótermeket alakítanak ki, hiszen az ELTE ide helyezi át a régészeti elméleti képzésének egy részét, tekintve, hogy a nyári gyakorlati képzés helyszíne évtizedek óta a szőnyi Vásártér.

A tudásbázis létrehozására vonatkozó tegnapi szerződéskötéskor dr. Borhy László rektor és dr. Molnár Attila polgármester közösen hangsúlyozták, hogy ezzel a lépéssel Dél-Komárom is felkerült a magyarországi felsőoktatás térképére, illetve, hogy az aláírás ténye nem egy korszak lezárása, hanem egy, az oktatás, a kultúra és az innováció területén is nagy lehetőségeket hordozó új együttműködés kezdete.

A múzeumépítés munkálatai a nyár közepére fejeződhetnek be, ezzel párhuzamosan már tavasztól zajlanak a kiállítás-építés előkészítő munkái, majd megkezdődik a tárlat építése is.