Mix 2018. 11. 16.

Első alkalommal kerül megrendezésre városunkban az „Élj Tudatosan” konferencia

A környezet elhanyagolása, és mindazon problémák, amelyek ezzel kapcsolatosak, kezdi magán érezni többé-kevésbé mindenki. Minden, amit a Föld ellen teszünk, ránk is visszahat, hiszen az ember is a Földön élő lény. Egy új kutatás szerint a környezetszennyezés több embert öl meg, mint a háborúk és katasztrófák.

 

2018. november 24-én Komáromban kerül megrendezésre az első interaktív “Élj Tudatosan” környezetvédelmi konferencia, hazai és külföldi előadók részvételével.

Központi téma az egészségügy, a környezetvédelem és hulladékgazdálkodás, azzal a céllal, hogy rávilágítsunk a problémák súlyosságára és a fenntartható fejlődés fontosságára. Gondoljuk át, hogy mindennapi életünk során mennyire is ártunk a környezetnek, és mi az, amin tudunk változtatni szűkebb és tágabb környezetünk védelmének érdekében.

A rendezvényt ajánljuk vállalatoknak, pedagógusoknak, diákoknak, családoknak és mindazoknak, akiket érdekel a téma, akik felelősséget éreznek azért, ami a környezetükben történik, illetve tesznek is annak megóvásáért.

Az előadások témái

Első rész: Környezetszennyezés és egészség

A víz az élet elengedhetetlen eleme. A jó minőségű víz javíthatja egészségünket, megjelenésünket. Annak ellenére, hogy a Föld 80%-át víz borítja, kevesebb mint 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra.

A talaj termőképessége folyamatosan csökken, ha a mostani ütemben folytatódik a talajromlás, akkor hamarosan nem lesz megfelelő, jó minőségű a termőtalaj.

Előadók:

 • Diana Kušická – termőföldünk megóvása, egészséges növénytermesztés
 • Doc. Ing. Dušan Velič –  tiszta víz – egészséges test,  az ivóvíz hatása az emberi szervezetre
 • MVDr.Zuzana Hamranová – permakultúra és biogazdálkodás

Második rész: Egészség másképp

A környezetszennyezés, vegyi anyagok számtalan káros hatása az embereknél különféle betegségek megjelenését okozhatja. Miért van egyre több allergiás beteg? Az ekcémás, asztmás, ételallergiás betegek száma megkétszereződött az elmúlt húsz év során.

Előadók:

 • PhDr. Mgr. Petra Vadovičová, PhD. – egészséges táplálkozás, rejtett veszélyek az élelmiszeripari termékekben
 • Veronika Repková – gyógynövények szerepe az egészségmegőrzésben, vegyszermentes háztartás
 • Bc. Zdena Havettová –  Az vagy, amit megeszel! – az egészséges táplálkozás jelentősége
 • Jaroslav Blaško –  fogyasztói társadalom és a mértéktelen fogyasztás negatív következményei

Harmadik rész: Hulladékmentes életmód pazarlás nélkül

Erich Fromm szerint a Föld el tudja tartani minden lakóját, de nem tudja eltartani minden telhetetlenjét!

Milyen következményei vannak a mértéktelen fogyasztásnak?

Előadók:

 •  Branislav Moňok – hulladékmentes életmód előnyei, “zero waste” alapok, komposztálás
 •  Mgr.Katarína Kretter – háztartási hulladék osztályozása, és annak jelentősége
 •  Ing.Silvia Kuzmová – élelmiszer pazarlás csökkentése, táplálékok a természet éléskamrájából
 •  Andrea Richardson – A minimalizmus lenne a megoldás? – az önkéntes egyszerűség otthonunkban

Negyedik rész: Hulladékmentes élet a mindennapokban itthon és külföldön

Legfontosabb lépések bemutatása a gyakorlatban, egy tudatosabb élet eléréséhez meg kell tanulnunk nemet mondani a pazarlásra. A  hulladék mentesség nem otthon, hanem a kapun kívül, azaz már a vásárlásnál kezdődik.

Előadók:

 •  Ing.Petra Slezáková – hulladékmentes életmód Szlovákiában – tippek a hulladékmentes háztartásért
 •  Dipl.Ing.Helene Pattermann – hulladékmentes életmód Ausztriában – hulladékmentes gazdálkodás a vállalkozásban
 •  Laura Baross – hulladékmentes életmód New Yorkban – újrahasznosított anyagok a lakberendezésben

Eseményhez kapcsolódó kísérő programok

Napjainkban egyre elterjedtebb a bio- öko – szemléletű termékek fogyasztása, természetes anyagok felhasználása az étrend-kiegészítők, kozmetikumok, tisztítószerek előállításában.

A rendezvény napján mindenkit vár az öko piac, egész napos workshop, ahol a kiállítók bemutatják termékeiket, kötetlenül beszélgethetnek termékekről, tapasztalatokról, valamint   a látogatóknak lehetőségük lesz azok megvásárlására.

A konferencia szervezői a fiatal családokra is gondoltak. Pedagógusokkal, diákokkal egy egész napot betöltő programmal készülnek a konferencia legkisebb résztvevőinek.

A jövő generációja számára is próbáljuk fontossá tenni az eseményt, hiszen nagyon fontos, hogy legyen kinek továbbadni a megszerzett tudást és tapasztalatot.

Színház, és játékos programok mellett megtalálhatók az érdekesebbnél érdekesebb foglalkozások. Érkezik hozzánk Lesanka – kerüljünk közelebb a természethez, játékos nevelés, Vedecký tím Rozmarínky – tudományos kísérletek gyermekeknek, ZdravíPredškolák – egészséges életmódra való nevelés az óvodában, a helyes higiénés szokások kialakítása, Zdravýživka – bábelőadás.

A rendezvény helyszínét a Selye János Egyetem Konferencia-központja biztosítja, mivel az egyetem egy magasabb szintű oktatást képvisel, és a műveltség, környezettudatosság, egészség szorosan összefüggenek egymással.

Szeretettel várunk minden változtatni vágyó érdeklődőt. Kezdjük együtt a környezettudatos gondolkodásra történő áttérést magunkért, egészségünkért, családunkért, mert a tisztább, élhetőbb környezet jelenti a boldogabb jövőt!

További információkért, jegyvásárlással kapcsolatban látogassa meg  weboldalunkat www.zitvedomo.sk

https://www.facebook.com/events/2153109308045983/