PR 2023. 03. 16.

Főnix étterem a belváros szívében

Az egykori Aranysas feltámadt hamvaiból és Főnix lett belőle. Térjetek be egy ínycsiklandó menüre és élvezzétek a várhangulat hűvös eleganciáját modern piros színekkel feldobva.

Lágy jazz zene mellett, a beszűrődő fény romantikus hangulatában, macskaköveken lépkedve, kényelmes asztaloknál kóstolhatsz bele Komárom egyik legújabb gasztronómiai élményébe. A berendezés figyelemfelkeltő ízlésessége biztosan nyomot hagy vendégeiben, az ételekről nem is beszélve.

Keresd a Vársor utca (Pevnostný rad) 3. szám alatt.

Tíz év után december közepén tárta ki újra középkorra nyíló kapuit az egykori Aranysas étterem immáron Főnix néven. A Tiszti Pavilon alagsorának falain kívül – ami műemlékvédelem alatt áll – mindent át kellett dolgozni centiről centire. A kültér koncepciója szintén szigorú kritériumokhoz kötött. Az örökzöld, kizárólag fa és fém használatával készülő teraszt a japán akácok teszik hamarosan még különlegesebbé.

Nemcsak külalakjában, de felhozatalában is megújult az étterem.

Az alapanyagokat 50 kilométeres körzetből frissen szerzik be a tulajdonosok. A házi limonádékhoz és az ételek fűszerezéseihez azt használják, ami egyenesen a kertből jön.

Személyesen is ismerik a beszállítókat, hiszen van, akivel 20 éve tartó gazdasági kapcsolatra épül a bizalom. A pati Rustica éttermből ugyanis emlékezhetünk a Főnix tulajdonosaira. Kučera István és felesége világ életben mindent együtt csináltak. Ráadásul nemcsak vezetőként, de

mindennapi munkaerőként is aktívan részt vesznek a teendőkben.

Gondoskodnak a vendégekről szemtől szemben, István pedig séfként viszi a konyhát. “A főzés a szenvedélyem, mely hobbiból alakult foglalkozássá. A Pozsony melletti Thuriés Kulináris Akadémián szereztem első szakmai minősítésem. Damien Thuriés Michelin-csillagos francia séf minden évben csupán 10-12 főt képez.” Ezen kívül István rendszeres Michelin-csillagos éttermek látogatása, alias sztázsolás során szívja magába az újabb és újabb tapasztalatokat. Ezeket igyekszik átemelni saját konyhai kultúrájukba is. A budapesti Costes és Onyx éttermekben például – előbbinél Molnár Márk, utóbbinál Mészáros Ádám két Michelin-csillagos séf oldalán, illetve a szlovák gasztroblogok krémje közt – szélesíthette tudását.

Magyaros ételek leheletnyi francia lágysággal

Pontosság, precizitás, saját ízek és magas minőség. Ez jellemzi a Főnix éttermet. A régi magyaros és a hagyományos, regionális ételek előtt tisztelegnek, de a megszerzett Thuriés-oklevéllel összhangban a francia konyha alapjaira is építenek. “Más formában szervírozzuk a megszokott ételeket, az ízeket úgymond felújítjuk.

Például egy csirkepaprikást is kicsit franciásan készítünk el és a lágyabb ízeket igyekszünk előhozni belőle.”

Vajjal és jó minőségű zsiradékok hozzáadásával dolgoznak, és minden, amit lehet, párolnak. “Előnyben részesítjük a házi alapanyagokat, a teljes kiőrlésű lisztet. Szükség esetén pedig a zöldség egy részét pürésítjük, ezzel sűrítjük az adott ételt. Nincs a konyhán fritőz, a rántott dolgokat forró párán, minimális olaj hozzáadásával készítjük.”

Mindezekkel pedig a gyomrunknak is szívességet tesznek.

Állandó változás

Napi kínálatukat minden nap 3 óráig egy levessel és egy főfogással kérheted. Kóstolj meg például egy kecsegéből készült halászlevet, vagy válaszd az étlap ütős szereplőinek bármelyikét!

S ne lepődj meg rajta, ha mindig találsz újdonságot! “Nincs konstans étlap, ha kifut egy tétel, jön helyette egy másik. Ha a beszállítóink épp kifogynak mondjuk a kacsából, vagy az adott zöldség nem terem akkor, keresünk új alternatívát.”

Ezzel párhuzamosan olykor akár az ázsiai és a mediterrán ízvilág elemeit is belecsempészik a készített ételekbe.

A tulajdonosok jelenleg a vendégkör kiépítésén dolgoznak, hogy keddtől szombatig, délelőtt 11-től este 10-ig elégedett morajlás töltse meg a teret, miközben a gyomrok és ízlelőbimbók kényeztetésben részesülnek. A jó idővel természetesen a nyitva tartás is bővül majd, hiszen az igényekhez szabnak mindent.

Az elkülönített terem 30-40 fő ellátására alkalmas, az összférőhely pedig akár 100 személy számára is kényelmes lehet. “Voltak már családi összejövetelek, születésnapok, sok-sok keresztelő, illetve esküvőre is várjuk a jelentkezőket!” 

Borkóstolók, tematikus esték

A Főnix étterem a konyhai remekműveken keresztül szólítja meg az embereket – természetesen a hozzá illő italpárosításra is hangsúlyt fektetve. Legyen az akár egy halvacsora, akár egy vad ízeket felvonultató különlegességek estéje, fokozatosan bővül majd a programkínálat. “Alulról építkezünk, mindig van hova fejlődni. Ahelyett, hogy egy csúcsra járatott hellyel robbannánk be a köztudatba, fokozatosan szeretnénk oda eljutni. S ehhez bizony követjük az aktuális trendeket, a vevői igényeket –

ebben változunk, az étlapunk is meglepetésekkel teli. Ami viszont sziklaszilárd, hogy szívvel lélekkel szárnyalva csináljuk a vendéglátást reggeltől estig. Mert nekünk ez szívügyünk és az is marad!”