Mix 2015. 09. 10.

Jókai múzsája ihlette az új éttermet Komárom szívében

Új étteremmel gazdagodott néhány hete a belváros. A régi Penita vendéglő helyiségeit az  új tulajdonos teljes mértékben átalakította, hogy egy sokkal különlegesebb, Komárom gazdag történelméhez és múltjához méltó, ugyanakkor 21. századi hely születhessen. Mi is meglátogattuk az új éttermet, amely az egykori Schmidthauer-házban (Schmidthauer Lajos, orgonaművész és zeneszerző) található.

01

Észak-Komárom legújabb éttereme a nagy magyar mesemondó, Jókai Mór egyik múzsájáról, későbbi feleségéről, Belláról kapta nevét. Nem véletlenül: hiszen az exkluzív vendéglő a Jókai utcán található. Hangulatát,  belsőépítészeti kialakítását a regényíró és a nála 54 évvel fiatalabb szerelmének különös kapcsolata ihlette.

Az „Öreg ember nem vén ember” regényének címe sokat sejtet…

04

Az étterem enteriőrjében egy hatalmas festmény található, amelyen Jókai, a 19. század úriembere látható. Ezzel szemben Bella alakját életnagyságú szoborba öntötték. Érdekessége, hogy kortárs, 21. századbeli fiatal színésznőként jelenítik meg (ezáltal hozva közelebb egymáshoz múltat és jelenkort), aki a bárpulton „foglal helyet”.  A két műalkotás közötti vibráló kapcsolat alakítja az étterem jellegzetes hangulatát, amelyet számtalan egyéb érdekesség tesz még felejthetetlenebbé. Az alkotásokat Dolán György festőművész (Jókai Mórt ábrázoló festmény) és Gáspár Péter szobrászművész (Bellát megfogalmazó szobor) alkották. Az egész belsőépítészeti kialakítás megálmodói Csémy Olivér és Csémy Krisztián komáromi építészek.

06

Az étteremben mi Jókai bablevest, grillezett sertéssteaket gnocchival (koktélparadicsommal és zöldfűszeres barnamártással), grillezett sertésbordát sült burgonyával és barbecque szószszal rendeltünk, desszertnek pedig  túrógombócot gyümölcsös mártással. Az ízletes ételt azóta is emlegetjük. Szívesen járunk ide vissza, és az éttermet minden barátunknak ajánljuk.

08

Legyen szó hétköznapi ebédről, gyertafényes vacsoráról vagy akár csak egy délutáni édességről és kávéról, biztosak vagyunk benne hogy a Bella étteremből elégedetten, különleges élménnyel  távoznak majd.

05 07

Még több ilyen helyet kívánunk Komáromnak!

Asztalt a 035/7713 028 – as telefonszámon foglaltathatnak le. Továbbá érdemes meglátogatni a www.bellapenzion.sk címen elérhető honlapot is, amelyen még többet tudhatnak meg mind az étteremről, mind a mellette működő panzióról.

09