Mix 2017. 10. 30.

Hagyományőrzés a Műszaki Szakközépiskolában

A komáromi Pozsonyi úti Műszaki Szakközépiskola immáron másodszor adott otthont az alapiskolák tanulói számára szervezett „Csináld magad! Magyar népi játékok” rendezvénynek, melynek fő célja, hogy felélesszük a régiónkra jellemző kézműves hagyományokat, ezáltal hozzájáruljunk nemzeti identitásunk megőrzéséhez.

Bár a népművészet a hagyományőrzés egyik eszköze, ma már csak nagyon kevesen foglalkoznak hagyományos népi kézművességgel. Mivel a fiatalok nem kerülnek kapcsolatba a népművészettel, nagyon sok kézműves foglalkozás kihalóban van. A projekt során a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda, a gútai Corvin Mátyás Alapiskola és a komáromi Speciális Alapiskola tanulói először egy – Martos népművészetét és a népi kézműves foglalkozásokat bemutató – előadáson vehettek részt, majd hagyományos, népi játékokat (lovacskákat, babákat, hangszereket – dugattyús kotyogó, lapos ütőfa -, bábelőadáshoz bábokat) készítettek természetes anyagokból. Kísérőrendezvényként az érdeklődők kiállítást tekinthettek meg gyermekjátékokból, melyeket a Pozsonyi úti Műszaki Szakközépiskola tanulói készítettek.

A megszerzett ismereteket a tanulók továbbfejleszthetik különböző szakkörökön, szabadidőközpontokban, polgári társulásokban, vagy hódolhatnak egy új hobbinak a magánéletükben.

A projekt szervezője a Pozsonyi úti Műszaki Szakközépiskola mellett működő Magyar Szülők Szövetsége volt, akik a Pázmány Péter Alapítvány anyagi támogatásának köszönhetően valósíthatták meg tervüket.

(PaedDr. Nagy Ágnes)