Régió 2014. 08. 06.

Sajtból van a hold – Amerikai álom Gútán egy komáromi főszereplővel

Szinte meseszerű Nagy Veronika története, akinek az egyik régi vágyából egy egész vállalkozás nőtte ki magát. Csupán három év kellett ahhoz, hogy a nevét a finom falatokkal azonosítsák a kézműves sajtok kedvelői. Mostanában már ötcsillagos szállodák chefjei is személyesen kopognak be hozzá, hogy a vendégeik valami különlegeset kaphassanak. 

Nagy Veronika a komáromi gimnázium elvégzése után tanári szakon tanult, majd néhány évig egy iskola falai közt nevelte a nebulókat. Az ösztönei azt súgták, hogy érdemes kipróbálnia valami mást, egy rövid ideig külföldön dolgozott, majd Gútára visszatérve megszületett első gyermeke. A vonzalma az állatokhoz és a természethez már a gyerekkorában kialakult, régi vágya volt egy kecske és egy birka, amelyeket még a rajfilmekből kedvelt meg.

sajtoskep

A sors akkor adott egy jelet, amikor a szomszédjuk felajánlotta a kertjét használatra, mondván ő nem tud mit kezdeni vele. Ekkor mondta a férje, hogy vegyenek néhány kecskét „bio fűnyirónak“, és így még hasznos is lehet a házi kedvenc. Mivel Veronika férje, Nagy Géza akkor már hat éve készített kézműves borokat, ezért jött a szikra, milyen jó társa lehetne a sajt a bornak.
2011. szeptemberében indult el a rögös úton Veronika. Akkor még nem volt saját fejésű teje, de alkalmanként 10-20 liter tehéntejet vásároltak, és amikor két kicsi lánya aludni ment, ő a konyhában kísérletezett. Szerzett oltóanyagot és sajtkultúrát, a fórumokat böngészte, hogy ellesse a trükköket. Az első hetek – emlékszik vissza Veronika – bizony sok kudarccal voltak tele, amikor a próbálkozások eredményei gyakran a kukába kerültek. 2-3 hónap után azonban már sikerültek az első puhasajtok, amire rögtön az ismerősök is rákaptak, és elkezdték rendelni.

„Akkoriban még bizony a tej és a technológia szórakozott velem“ vallja be Veronika. A sajtok már ehetőek voltak, azonban nem volt meg a kellő tudásom, nem tudtam irányítani a folyamatot, így mindig másként sikerült. Márpedig a profi sajtkészítő az, akinek hatalma van a tej fölött és irányítani tudja. Ez az, amihez csak a rengeteg próbálkozás tapasztalata vezet el – teszi hozzá.
A következő fordulatot a történetben már a modern technológia hozta. A kitartása által hajtott fiatal hölgy a facebookon hozott létre egy csoportot, ahol a sajtkészítésről cseréltek tapasztatot. Itt figyelt fel rá az első mestere, Kiss Ferenc kőrösladányi sajtkészítő, akinek tanfolyamaira nem könnyű bejutni. Veronikában azonban rögtön látta az elszántságot, ezért lehetőséget adott neki. A három hónapos képzésen megtanulták a sajtkészítés alapjainak csínját-bínját, azonban ebben a műfajban ez csak a rajtvonalhoz álláshoz elég, mindenkinek magának kell kikaparni a gesztenyét. Az alapok ismeretével indult a végtelen kísérletezés, hogy sikerüljön megszelídíteni a tejet, és a mesterének engedelmeskedjen.

Veronika lelkesedése nem lankadt, ami a sajtokon is érezhető volt. A feldolgozott tej mennyisége és a kínálat fokozatosan bővül, mára már a fesztiválok kötelező résztvevőjeként tartják számon. Elmondása szerint sokat tanult a cseh sajtkészítőktől is, és további szakmai továbbképzésekre is bejelentkezett, legutóbb a francia sajtok világába ásta bele magát. Manapság hetente már 300-600 liter tehéntejet dolgoznak fel, a májustól-decemberig tartó szezonban pedig napi 30 liter kecsketej jön ehhez. Jelenleg 26 kecske alkotja a házi kedvencek csapatát a kertben, de nemsokára jönnek a következők.
Mikor a sajtműhelyben jártunk, a sajtok bemutatásakor érezhető volt a kapcsolat a mester és termékei közt, amelyeket finoman megfogva, választékos jelzőkkel mutat be. Talán a sajtok izén is előjön az a vidámság, ahogy a kecskék körbe veszik Veronikát és családját, hiszen a lányok játszótársai a jószágok. Készülnek lágy-, penészes-, félkemény-, holland típusú-, parenyica, faszenes- és még más fajta sajtok is, a teljes listát lehetetlen volna felsorolni. Az ízek világában a természetesség dominál, a mesterséges ízfokozóktól mentes valódi sajt íze. Veronika meséli, hogy sokan tartanak a kecskesajttól, de akik megkóstolják már nem kell győzködni őket. A jó minőségű kecsketej több tulajdonságába veri a tehéntejet – teszi hozzá.
A gútai kézműves sajtokhoz nem könnyű hozzájutni, de az alkalmak rendszeresen kínálkoznak. A családnak van egy kis üzlete Gútán, de ezen kívül nincsenek bolti forgalomban. A legtöbb gasztronómiai fesztiválon ott vannak, és az újonnan megnyíló pozsonyi nagypiacon már az állandó vevőik keresik őket. Ezen kívül a legjobb éttermekben tűnnek fel gyakran, hiszen az ismertebb chefek közül néhány már visszajáró vásárlójuk.

A komáromi lánynak így jött össze az amerikai álom Gútán. A gyerekkori álma adta a lehetőséget, a szenvedély és az elszántság pedig hajtja előre. Az állandó kísérletezés, a kíváncsiság és a fejlődni akarás három év alatt eljuttatta egy olyan szintre, amelyet a gasztronómia elismert szereplői is méltatnak. Amikor pedig valaki azt csinálhatja, ami a hobbija is egyben, akkor az a végeredményen is érezhető.