Város 2017. 11. 02.

Hamarosan több, mint 150 új munkahely létesül Komáromban

A mai nappal (november 2-án) 10 órától tartottak a komáromi városházán sajtótájékoztatót a városvezetés és a ZF autóipari vállalat szlovákiai vezetésének tagjai. A tájékoztató témája a csoport Komárom városában megvalósuló terjeszkedése, s ezáltal létrejövő munkahelyteremtés. 

A ZF Slovakia a ZF-csoport szlovákiai képviselője, mely 1993-ban kezdte meg működését az országban. Elsőként Nagyszombatban létesített üzemet (s vált ezáltal a város a cég szlovákiai központjává), melyben kuplungok gyártásával foglalkozott, majd később vette Léva felé az irányt. A ZF-csoport Szlovákiában összesen több, mint 3000 alkalmazottat foglalkoztat és közel 450 millió eurós forgalmat bonyolít le. Valamennyi szlovákiai ZF-cég erős beszállítói bázissal rendelkezik Kelet-Közép-Európában. A ZF Slovakia megbízható és versenyképes partnere autóipari ügyfeleinek nemcsak Európában, de a világ minden táján is. A termelés, a logisztika, a minőség és eszközök területén a legfejlettebb technológiákat alkalmazzák. A vállalat 137 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte, s közel 230 üzemmel van jelen a világ majd 40 országában.

Jelenleg Szlovákiában három ZF működési egység működik:
• Üzemeltetési egység Nagyszombatban és Léván meghajtó modulokra
• Üzemeltetési egység Léván csillapító modulokra
• Üzemeltetési egység Léván alvázkomponensekre

A ZF Slovakia a nagyszombati és lévai kerület fontos munkáltatója, mely erős és stabil növekedést mutat. Éppen ezért a vállalat bővíteni kívánja jelenlétét Szlovákiában, aminek hatására esett a választás (Ipolyság mellett, ahol várhatóan 2018-ban nyitják majd meg az üzemet) Komárom városára, ahol a hajtó rendszerek gyártását készíti majd elő. Az üzem a komáromi ipari övezet meglévő telephelyein helyezkedne el (volt Doprastav területe, a Gadóc felé vezető úton).

Dr.h.c. Peter Doll, a ZF Slovakia igazgatótanácsának elnöke hangsúlyozta a kiváló együttműködést Komárom városának vezetésével, élén Stubendek László polgármesterrel.

A tervek szerint az új munkavállalók toborzása 2018-ban kezdődik, s a gyártás kezdési időpontja a már képzett munkaerővel 2019 elején indul 150 fővel, akik a cég munkálatainak különböző rétegeiben kapnak majd helyet. Mivelhogy a vállalat termeléssel foglalkozik, így az alkalmazottak nagyjából 80%-a is közvetlenül itt kapna helyet, különböző fizikai munkát végezve. A cég komoly terveire pedig bizonyítékként szolgál a Léván létesített üzem, ahol 2006-ban 100 alkalmazottal kezdték meg a munkát, a mai napra ez a szám pedig már 2000 főre duzzadt.

A cég képviselői elmondták, hogy a komáromi üzem megépítése mellett pozitívumként szerepel a jövőben megépülő híd is, valamint szem előtt tartották az elvet, hogy ne az embereket szállítsák a munkához, hanem a munkát hozzák az emberekhez.

Keszegh Béla alpogármester a tájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt három évben jelentősen változott a munkanélküliség mértéke Komáromban, amihez a város is igyekezett hozzájárulni. Szakmai kiadványokkal szólították meg a befektetőket hét nyelven, az interneten is könnyen megtalálható az elérhető városi telkek. A szakközépiskolákkal is elindult egy egyeztetés, hogy a képzések a befektetők igényeire reagáljon – tette hozzá az alpolgármester.

A sajtótájékoztató teljes egészében megtekinthető itt: