Sport 2020. 07. 17.

Harmadik alkalommal szerveztek kerékpártúrát a fiatalon elhunyt karatés lány emlékére

Július 11-én immár harmadik alkalommal került megrendezésre a „Harcos útja” elnevezésű kerékpáros emléktúra. Az emléktúra a 4 évvel ezelőtt tragikusan elhunyt 16 éves fiatal lány, az ekecsi Kovács Kata Zsófia emlékének megőrzésére indult el. Zsófi 8 éves korától a Seishin karate klub aktív tagja volt. Sok hazai és nemzetközi dobogós helyet szerzett, 2015-ben a lengyelországi Európa bajnokságon ezüstérmes lett.

Az emléktúrát Zsófi édesanyja kezdeményezte, azzal az elképzeléssel, hogy mozgásra, sportolásra ösztönözze Ekecs és környéke lakosait. Az emléktúra az Ekecs-Gúta-Martos útvonalon megy végig, összesen 46 km távon. Az emléktúrán évről –évre egyre többen vesznek részt. Nem csak a falubeliek, de a Csallóköz több településéről – Úszortól Dunaszerdahelyen,Galántán  át egészen Komáromig – érkeztek a kerékpározás szerelmesei. Voltak köztük profi bringázók, akik évente több ezer kilométert tudhatnak maguk mögött, de egészen kezdők, illetve hobbi szinten biciklizők is. A korosztály is nagyon vegyes volt, a legfiatalabb 10 évestől egészen a már nyugdíjban lévőkig mindenki jól bírta a túrát.

A résztvevők szombat délelőtt 9.30-tól gyülekeztek az ekecsi kultúrház udvarán, majd 10 órakor egy közös fotó elkészítése után, 30-an indultak útnak. Ekecs és Lakszakállas határában még ketten csatlakoztak a csapathoz, míg a másik csapat Keszegfalváról indult. Mivel az időjárás nagyon kedvezett, kellemes tempóban lehetett tekerni, Gútára már délelőtt 11 órakor megérkezett mindkét csapat. Itt a helyi polgármester Horváth Árpád fogadta a kerékpárosokat, Dr. Viola Miklós jóvoltából pedig frissítővel kínálta őket. Gútán további 12 kerékpáros csatlakozott, így Martosra már több, mint 40-en érkeztek be.

A kerékpárosok útja a Csallóköz meseszép tájain vezetett keresztül. Egymást váltották az érett gabonatáblák, mosolygós napraforgó és zöldellő kukoricaföldek. Gyakran tekertek különféle kanálisok mentén és több helyen találkoztak az éppen aratást végző gazdákkal is.

A martosi Feszty-parkba kora délután kb 13:30-kor érkezett meg a biciklis csapat. Itt a szervezők már ebéddel, frissítővel, gyümölcsökkel és egyéb finomságokkal várták őket. A meleg ebédet, gulyást két aktív biciklisnek (Cseh Tamásnak és Eöllős Gábornak) köszönhették, akik már kora reggel útra keltek Dunaszerdahelyről, hogy időben megérkezzenek és meleg étellel várják a csapatot.

Az emléktúra megszervezésében sokat segített Zsófi egykori edzője, Markovics János, akinek köszönhetően minden résztvevő emlékérmet is kapott. A biciklitúrát a Seishin karate klub több tagja is végigcsinálta,ezzel is tisztelegve Zsófi emléke előtt.

Néhány perces rövid megemlékezés és gyertyagyújtás után mindenki kipihente az út fáradalmait. A délután jó hangulatban, kellemes beszélgetésekkel telt, majd lassan mindenki útnak indult. Sokan voltak, akik a visszautat is kerékpárral tették meg. De aki ezt már nem tudta vállalni, nekik a szervezők biztosítottak fuvart Ekecsig.

A résztvevők visszajelzései alapján mindenki elégedetten távozott, azzal az ígérettel, hogy jövőre is találkozni szeretnének ezen az emléktúrán.

A szervezők pedig bíznak abban, hogy most már sikerült egy hagyományt teremteni és még sok éven keresztül lesz kinek megszervezni a túrát.