Mix 2020. 08. 19.

Határon túli magyarságot segítő közösségi startupot indít a Magyar Ifjúsági Konferencia

Elindult a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) és külhoni magyar szakmai partnereinek összefogásából létrejövő Segítség.ma online felület. A platform legfontosabb célja, hogy a határon túli magyar betegek a lehető legkönnyebben és leggyorsabban találjanak maguknak, vagy a környezetükben élőknek anyanyelvű egészségügyi és mentálhigiénés ellátást. A jelenlegi béta verzió a potenciális támogatóknak, partnereknek és felhasználóknak nyújt hasznos információkat, 2020 őszétől viszont már alapvető szolgáltatások is elérhetők lesznek.

A MIK fontos feladatának tekinti a fiatalok testi, szellemi, erkölcsi fejlődését. Ennek köszönhetően a 2020-as esztendőben kiemelt projektként kívánja kezelni azon fiatalok és családok támogatását, akik születésüknél fogva vagy életükben bekövetkezett különböző eseményeknek, tragédiáknak köszönhetően valamilyen fizikai vagy mentális, szellemi hátránnyal, fogyatékossággal rendelkeznek vagy betegséggel küzdenek.

A szervezet és a szakma véleménye szerint a magyar nyelven történő egészségügyi ellátás a határon túli területeken továbbra is problémát jelent a magyar kisebbségek számára. Ezen belül is kiemelt problémákkal küzd a speciális ellátást igénylő gyermekek, fiatalok anyanyelven történő ellátása. A külhoni területeken tapasztalható ezen egészségügyi és mentálhigiénés ellátást biztosító szakemberek jelentős hiánya, továbbá aránytalan területi megoszlása.

A felület várhatóan 2020 őszén készül el és a következő alapvető funkciókkal fog rendelkezni:

  • Magyar nyelvű egészségügyi, mentálhigiénés, fejlesztő és más terápiás szakemberek keresése és adatbázisa hely és szakterület alapján (mind a szakemberek, mind a páciensek számára)
  • Szakmai gyakorlati hely kereshetősége egyetemi hallgatók számára
  • Betegedukációs tartalmak biztosítása mind a szakemberek, mind a páciensek számára
  • Szakmai webináriumok biztosítása a határon túli területek és a diaszpórában élő magyar anyanyelvű betegek és szakemberek számára

2021-ben elindítják mobil applikációjukat, továbbá elérhetővé teszik fokozatosan beépülő alábbi fejlesztéseiket:

  • Online időpontfoglalás
  • Online kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás a segítséget kereső felhasználó és a szakemberek között
  • Kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás szakember a szakember között
  • Kórtörténet felállítása (több nyelven, magyarul és a többségi nyelveken)
  • Szakemberek értékelése

A jelenlegi szakmai csapat a Kárpát-medence 3 régiójából, Erdélyből, Felvidékről és Magyarországról állt össze.

Partnerünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Felvidékről az Artis Centrum, a Melioratio Gyermekfejlesztési Központ, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Erdélyből pedig az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetsége.

Aki szakmai partnerként szeretne csatlakozni, vegye fel a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken! 

A projekt szakmai koordinátora Toldi Petra: toldi.petra@segitseg.ma

Honlap: segítség.ma

Facebook oldal:  https://www.facebook.com/Segitseg.ma/