Podcast 2023. 05. 25.

Szia Podcast: Lépjünk, ha gyermekünk más, mint a többi!

Minden gyerek egyedi, egyéni viselkedési módokkal, a normákat viszont nem véletlenül kell viszonyítási alapként tekinteni. Ha struccpolitika helyett időben szembenézünk a problémával, rengeteg fejlődési megkésettség még megelőzhető. A Szia Podcast adásában Barthalos Réka konduktort, pszichológust, az Artis Centrum szakmai vezetőjét kérdeztük.

Hiába bukkan fel egyre inkább egy-egy zavaró tünet gyermekünk fejlődésében, szülőként van olyan, hogy inkább elfordítjuk a fejünket. Nem egyszerű a beismerés, olykor vért kell izzadnia a szakembernek, szülőnek az eredményekért… De érdemes, mert a gyerek jóléte az első!

Réka nemcsak szakemberként, de anyaként is megtanulta, mennyire fontos elfojtás helyett kezelni a problémát. Rengeteg tapasztalatát pedig velünk is megosztotta.

Miért nem jó egy járóka és a tablet? Helyette miért jó a szabadban lenni, vagy egy ringató foglakozásra eljárni? Miért kéne óvodáskor előtt egy kötelező fejlesztést beiktatni?

Ha például hatodszorra szólunk a gyereknek mégsem figyel az miért számít figyelemfelhívó jelek?

Az anyák érzik, hogy baj van, mégis inkább szajkózzák, hogy ebben meg abban bezzeg jó a kicsi. Az Artis Centrum fejlesztésein is az erősségekre alapoznak. Ám ha van egy diagnózis, nem szabad megelégedni vele és hajtogatni, hogy a gyerek majd kinövi!

Ez csupán az első lépés, hogy az ellátórendszerbe bekerüljünk. A többi szakember meglátogatása pedig az út, amit végig kell járnunk.

Mit tegyünk ágynyugalomra ítéltként a terhesség alatt, hogy ne alakuljanak ki később ingerproblémák? Szükség van a közösségre, de ha heti 5 szakkörre járatjuk óvodáskorú gyerekünket, az miért fordulhat a visszájára?

Miért kell mesét olvasni és nem mesét nézni?

Mert az a legjobb, ha a gyermekünkkel vagyunk. Minőségi idő és figyelem, ez kell a kicsiknek!

Íme Réka tanácsai, gondolatai. Érdemes őket meghallgatni és lépni, ha a helyzet úgy kívánja.

Podcastjeinket megtalálod az alábbi csatornákon. Iratkozz fel! 🙂

Spotify: https://bit.ly/SpotifySziaPodcast
Apple podcast⁠: https://bit.ly/AppleSziaPodcast
Google podcast⁠: https://bit.ly/GoogleSziaPodcast