Sport 2020. 08. 21.

HIVATALOS: Nem indul az Extraligában a komáromi kosárcsapat, Jozef Paulík távozik a klub éléről

Szomorú nap ez a kosárlabda komáromi szerelmeseinek… A mai napon ugyanis hivatalossá vált az, amit már egy ideje pletykálnak a városban: az MBK Rieker COM-Therm Komárno kosárlabdacsapat nem adja be jelentkezését a szlovák kosárlabda-bajnokság legmagasabb osztályának következő idényére, az Extraligára. Helyette az alsóbb osztályban méretteti meg magát városunk csapata. Ezzel egyidőben azt is bejelentették, hogy az eddigi klubmenedzser, Jozef Paulík is befejezi tevékenységét és Boban Tomić veszi át helyét.

Az utóbbi években szinte kivétel nélkül minden egyes szezon előtt (volt, hogy már szezon közben is) szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a komáromi MBK Rieker COM-Therm Komárno kosárlabdacsapat gazdasági okok miatt nem fog tudni nevezni a soron következő Extraligára. Ezidáig viszont mindig sikerült a baljós jelek ellenére is elegendő támogatót szerezni ahhoz, hogy a legmagasabb osztályban kezdhesse meg a szezont a komáromi csapat. A koronavírus miatt idő előtt véget ért idei szezon után viszont a szokásosnál is nagyobb mértékben erősödtek fel a pletykák a klub rossz pénzügyi helyzetéről, a hivatalos információk hiányából pedig gyanítható volt az igazságtartalma is.

A találgatások azonban a mai nappal (augusztus 21.) véget értek. Hivatalossá vált ugyanis, hogy a komáromi kosárklub nem adja be jelentkezését az Extraligába.

A basketliga.sk portál értesülései szerint a klub hatalmas mennyiségű, 6-számjegyű tartozást halmozott fel az évek során, mely gyakorlatilag lehetetlenné tette számukra, hogy nevezni tudjanak a szlovák kosárlabda-bajnokság legmagasabb osztályába. Emellett (és nagy eséllyel ennek következtében is) a játékoskeretet sem sikerült kellő minőséggel feltölteni.

Habár az Extraliga kiélezett mérkőzései hiányozni fognak a következő szezonban Komáromból, a szurkolók nem maradnak majd kosárlabda nélkül. A klub ugyanis úgy döntött, az eggyel alsóbb osztályban próbálja ki magát az új idényben és nem titkolt tervük, hogy mihamarabb visszatérhessenek a legmagasabb osztályba. Ebben viszont új „kapitány” fogja segíteni a komáromi csapatot, hiszen több évtized után távozik az egyesület klubmenedzsere, a 79 éves Jozef Paulík és helyét a szlovén Boban Tomić veszi át.

Jozef Paulík mondhatni az újkori komáromi kosárlabda születésétől jelen van a klub életében. Az ő vezetése alatt jutott be első alkalommal, még 2000-ben az Extraligába a csapat, miután a 99/2000-es szezonban 30 mérkőzésből 29-et megnyertek a másodosztályban.

A 2010-es években pedig vezetése alatt a szlovák kosárlabda történelmének egyik legsikeresebb klubját sikerült létrehozni Komáromban, hiszen 6 év alatt összesen 10 érmet nyert az MBK Rieker COM-Therm Komárno. Ezek közül 2013-ban a klub története során először lett kupagyőztes a Szlovák kupában, 2015-ben megnyerte az Extraligát, 2017-ben pedig a nemzetközi Alpe Adria Cup-ot. Ezen kívül ezt az időszakot 4 ezüstérem és egy bronz a szlovák ligában, valamint további két Szlovák kupa döntő tette még szebbé.

Azonban a Paulíkot váltó, 32 éves Tomić sem ismeretlen a komáromiak számára, hiszen ezt megelőzően játékosként 3 szezonon keresztül állt városunk klubjának szolgálatában. A szlovén felnőttválogatottat is megjárt irányító pályafutása azonban most új fordulatot vesz és minden bizonnyal minden komáromi bízik benne, hogy legalább annyira sikeres időszak elé néz klubmenedzserként, mint elődje.

A 2020/21-es szezonban az első ligában induló komáromi csapat új néven fog szerepelni, méghozzá BC Komárno-ként. A Facebook közösségi oldalon már meg is tette első bejelentkezését az új egyesület.

(szia, basketliga.sk nyomán, képek: basket.zoznam.sk, K.Scholtz )