Kultúra 2015. 02. 19.

Jókai Mór emlékévvé lett nyilvánítva 2015

„Aki fel akar törni az égbe, annak hinnie kell a saját csillagában”
(Jókai Mór : Szeretve mind a vérpadig)

Jókai Mór a regényíró, a politikus a nagy mesemondó, az írófejedelem születésének 190. évfordulója tiszteletére a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a 2015. január 14-én megtartott közgyűlésén a 2015-ös évet
JÓKAI MÓR – EMLÉKÉVVÉ nyilvánította.
Az emlékév meghirdetése kapcsán ebben az évben számos rendezvényre kerül sor Komáromban.
Az első nagyszabású rendezvényre 2015. február 21-én – szombaton 14.00 órai kezdettel kerül sor a Kultúrpalota dísztermében.
Ünnepi műsorral emlékezünk városunk nagy szülöttére és ünnepélyes keretek között átadjuk majd az idei Jókai-díjat.
A műsorban közreműködnek: Kustyán Ilona tanár, Kalmár Zsuzsanna tanár, Fekete Éva tanár, Paszmár János tanár, Nagy Ferenc versmondó, Záhorská Renáta énekes, Grassl Ferdinánd énekes, Misák Bence fuvolista, Pfeiferlik Tamás énekes, a Művészeti Alapiskola kamara zenekara, a vmk és a Jókai Mór Alapiskola Gaudium vegyes kara Stirber Lajos a Magyar Kultúra Lovagja vezetésével, valamint a Selye János Gimnázium diákjai.

A budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány Jókai Emlékbizottsága és a révkomáromi Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület 2014-ben már kilencedik alkalommal hirdette meg a Jókai – díj pályázatot, melynek témája
A KIEGYEZÉS ÉS SZÁZADFORDULÓ KORA JÓKAI ÍRÁSAIBAN volt. A megszabott határidőig 7 pályamű érkezett be, melyek közül a bíráló bizottság kiválasztotta az idei Jókai-díjas pályázatot és döntött a díszoklevelek odaítéléséről.

Minden évben sor kerül egy antológia kiadására, melyben a bíráló bizottság döntése alapján az előző év díjazott írásai szerepelnek. Az ünnepi esten veheti majd kezébe a közönség a tavalyi díjazott művekből összeállított Jókai-díj 2014 című antológiát.

Az ünnepségen kihirdetjük az új témát, majd a Jókai-díj nyertesével együtt koszorút helyezünk el Jókai Mór szobránál.

Mindenkit nagy tisztelettel és szeretettel várunk !

Dr. Keszegh Margit
A Jókai Egyesület elnöke