Mix 2021. 01. 20.

Kérdések és válaszok a hétvégi tömeges teszteléssel kapcsolatban

Ismét tömeges tesztelés előtt áll Szlovákia. Bár a szlovák kormány által vasárnap (január 17-én) kiadott legújabb rendelkezések alapján január 18-tól megkezdődött az ország lakosságának COVID-19 antigén gyorsteszttel történő tömeges tesztelésének legújabb fordulója, az időhiány miatt sok település, köztük Komárom is csak szombattól (január 23.) tudja megnyitni a legtöbb tesztelési állomást. A tömeges tesztelés hivatalosan január 26-ig tart, vagyis eddig kell beszereznünk negatív eredményünket ahhoz, hogy némileg szabadabban mozoghassunk a február 7-ig meghosszabbított és szigorított kijárási tilalom idején.

Komárom városa tegnap rendelkezésre bocsátotta a legfontosabb információkat a tömeges teszteléssel és a mintavételi helyszínekkel kapcsolatban, mi pedig ezért összegyűjtöttük a teszteléssel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és a hozzá tartozó válaszokat.

Hol és meddig lesznek megtalálhatók Komáromban a mintavételi állomások?

Komáromban a munkanapokon a megszokott, alábbi mintavételi helyeken lehet antigén tesztelésre menni:

  • Semmelweis Egészségügyi Központ (Senný trh 799/6) 07:30 – 11:30 és 12:00 – 16:00
  • Komáromi kórház (Mederečská 39.) 08:00 – 16:00
  • RUVZ Komárno (Mederčská 39.) 08:00 – 11:00

Emellett szombaton és vasárnap (január 23-24.) további tesztelési helyeket is biztosít Komárom, melyek szinte megegyeznek az őszi tesztelés helyszíneivel. Ezek, az alábbiakban látható komáromi helyszínek mindkét nap 8:00-19:00 között (egy órás ebédszünettel 13:00-14:00) fogadják majd a tesztelésre érkezőket:

Továbbá néhány nagyobb cég külön végzi majd el alkalmazottain a tesztelést, hogy ezzel is tehermentesítse a többi állomást.

Tudok online regisztrálni a hétvégi tesztelésre?

Jelenlegi információink szerint nem lesz lehetőség online regisztrálni a város által működtetett tesztelési pontokra és időpontokra.

Frissítés (2021.01.22.): Komárom néhány tesztelési helyszínre biztosítja az előzetes regisztrációt. kntest.sk weboldalon az alábbi mintavételi helyszínekre lehet előzetesen regisztrálni:

  • Eötvös Utcai Alapiskola, Eötvös u. 39 – 2 mintavételi hely
  • Rozmaring Utcai Alapiskola, Rozmaring u. 1
  • Kereskedelmi és Szolgátatóipari Szakközépiskola, Építők u. 31 – 2 mintavételi hely
  • Komenský Utcai Alapiskola, Komenský u. 3
  • Sportcsarnok, Sport u. 1 – 2 mintavételi hely

A további komáromi mintavételi pontokon regisztráció nélkül végzik majd a teszteket, emellett nagy eséllyel a regisztrációs lehetőséggel rendelkező helyszíneken az “üresjáratokban” regisztráció nélkülieket is tesztelnek majd.

Akkor állhatok órákat a hidegben és az esőben, míg sorra nem kerülök?

Hosszú sorok természetesen kialakulhatnak, Komárom városa azonban igyekszik segítő kezet nyújtani abban, hogy lehetőleg minél kevesebbet kelljen várakozni egy-egy mintavételi helyszínen a hétvége során.

Ennek érdekében a város óránként tájékoztatni fogja a lakosságot online felületein (weboldal és Facebook oldal) arról, melyik mintavételi állomáson mennyi az aktuális várakozási idő, ezzel is próbálva megelőzni a hosszú sorok kialakulását. Emellett a 159-es forróvonalon is lehet majd érdeklődni, hol milyen az aktuális helyzet, és ezáltal hova érdemes elindulni.

További jó tanács, hogy ne azzal a gondolattal induljunk el szombat reggel otthonról az egyik mintavételi helyszínre, hogy „legalább hamar túl leszek rajta”, ugyanis az őszi tesztelés megmutatta, hogy ilyenkor alakultak ki a leghosszabb sorok.

Negatív lett a tesztem eredménye, vagyis semmilyen korlátozás sem vonatkozik rám?

Ez sajnos nem igaz. Január 27-től szigorodik a kijárási tilalom, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy bővül azon aktivitások listája, melyeket negatív teszt birtokában lehet csak végezni. Ettől a naptól az alábbiakhoz is negatív teszteredmény fog kelleni: út a munkahelyre, vállalkozóknak a munkavégzésükhöz, ha nincs lehetőség home office-ra; a 15 és 65 év közöttiek számára kirándulás a természetben, individuális sporttevékenység a szabadban (mindkettő járáson belül); út a benzinkútra, tisztítóba, cipőjavítóba, újságoshoz, optikába, bankba, biztosítóba, postára, csomagkiadó helyre, szervizbe, műszaki ellenőrzésre; út az online megrendelt áru üzleti kiadóhelyeire; külföldi út esetén; a felső tagozatos vagy idősebb diák és kísérője útja az iskolába; út a közegészségügyi hivatal által engedélyezett tömegrendezvényre

Pozitív lett a tesztem eredménye, mi a teendő ilyenkor?

Ha a teszt pozitív eredménnyel zárul, az állampolgár a borítékban megkapja a kötelező, 10 napos karanténjára vonatkozó útmutatást.

Nem voltam tesztelni, milyen korlátozások vonatkoznak rám január 27-től?

Január 27-től az alábbiak esetében nem lesz szükség negatív tesztre: út a legközelebbi élelmiszerboltba, drogériába, állateledel boltba, gyógyszertárba; út az egészségügyi intézménybe halaszthatatlan beavatkozásra, preventív ellenőzésre, illetve közeli hozzátartozó kísérőjeként ugyanide; út a tesztelési helyszínre; út közeli hozzátartozó temetésére, esküvőjére, keresztelőjére; házi kedvenc sétáltatása legfeljebb ezer méterre a lakhelyünktől, haszonállatok gondozása; 65 év felettiek vagy súlyos mozgássérültek, kerekesszékesek egészségügyi sétája; gyermek és kísérője útja a szülőhöz vagy más törvényes képviselőhöz, akinek láthatási joga van; gyermek útja az óvodába és iskolába; út a bírósági tárgyalásra vagy rendőrségi kihallgatásra

A fentieken kívül azonban semmilyen aktivitás nem végezhető negatív teszteredmény nélkül, így például a munkába járás, vagy a természetben való séta sem.

FONTOS! Akik az elmúlt három hónapban átestek a Covid-19 megbetegedésen, azok egy erről szóló igazolással mentesülnek az antigén gyorsteszttel történő tesztelés alól, csakúgy, mint azok, akik negatív PCR-teszt eredménnyel rendelkeznek. Emellett a 15 év alattiak, valamint a 65 év felettiek szintén mentesülnek a tesztelés alól.

(szia; Komárom Város Facebook oldal, Kovács Dávid Facebook oldala, health.gov.sk, parameter.sk nyomán)