Régió 2014. 09. 20.

Két keréken Komárom és Gúta között (VIDEÓ)

Szombat délelőtt került sor a Komárom és Gúta közötti kerékpárút hivatalos átadására. Az átadón beszédet mondott Anton Marek, Komárom polgármestere és Horváth Árpád, Gúta polgármestere, akik köszönetet mondtak a projekt megvalósításában résztvevőknek, majd ünnepélyesen átadták a kerékpárutat. Ezt követően levetítették az útról készült rövidfilmet, melyet Molnár Csaba rendezett, és melynek segítségével népszerűsíteni kívánják a térségünkben fellelhető útszakaszokat. „A filmen és a képeken kívül egy kerékpáros térkép is előkészületben van, amely tartalmazza majd a környékünkön fellelhető, a határ mindkét oldalán már meglévő bicikliutakat. A térkép megjelenése a következő kerékpárút (Komárom – Dunamocs) átadására várható.“ – nyilatkozta Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója. A térképet nem csupán helyi szinten, hanem Európa-szerte kívánják majd terjeszteni.

_GOPR1126

A Pons Danubii EGTC alapgondolata, hogy határon átnyúlóan összekösse a városokat. Ezért aztán célja, hogy a határ mindkét oldalán kerékpárutak épüljenek. A magyar oldalon a Monostori Erőd környékén épült ki egy rövidebb szakasz, a szlovákiai oldalon pedig közel 18 kilométeres kerékpárút köti össze mostantól Komáromot Gútával. Ez az út végig az árvízvédelmi töltés tetején, szép természeti környezetben halad.“

kerekparut001

A bicikliútnak több szempontból is nagy jelentősége van. Bara Zoltán ezekről is említést tett: „Ezzel az úttal nagyszerű lehetőség kínálkozik arra, hogy a két várost közelebb hozza egymáshoz. Másrészt egy ilyen volumenű beruházással Komárom és a régió felkerül Európa kerékpáros térképére.”

_GOPR1131

Szerencsés véletlennek mondható az út átadásának időpontja, amely épp az Európai Mobilitási Hétre esett. „Maga a kerékpáros társadalom egy nagyon progresszív közösségnek mondható, amely a nagyvárosokban arra hívja fel a figyelmet, hogy ne egyedül egy autóban pöfékelve közlekedjünk, hanem kerékpáron, egészségesen járjunk városon belül, de akár városok között is az ehhez hasonló kerékpárutakon.” – tette hozzá a Pons Danubii igazgatója. Elmondása szerint az új útszakaszon családi programok és versenyek is megrendezésre kerülnek majd. A versenyek közül kiemelte a vasárnap, szeptember 21-én megrendezésre kerülő PIKO-BIKE Maratont, amely az Apáli panziótól indul.

kerekparut002

Bujna Zoltán – akit a komáromi „biciklis dervisként” is ismerhetünk – az új bringaútnak számos előnyét látja: „Elsősorban azt emelném ki, hogy az új útnak köszönhetően a kerékpárosok hosszabb távot tudnak letekerni anélkül, hogy az autós forgalom veszélyeztetné őket. Az eddigi – városon belüli – utakon gyakran alakult ki konfliktushelyzet a gyalogosok, kerékpárosok, illetve a görkorcsolyázók találkozása nyomán, amire a várostól 5-10 kilométerre remélhetőleg kisebb lesz az esély.” Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy további erőfeszítésekre is szükség van ahhoz, hogy az emberek elsajátítsák az út rendeltetésszerű használatát, és a közlekedés konfliktusmentes legyen. „A most átadott útszakasz azért is jelentős, mivel egyfajta hídként működhet a gútai és a komáromi kerékpáros közösségek, klubok között. Lehetőség nyílik a közös rendezvények, versenyek megszervezésére.” – tette hozzá.

A családosok számára is fontos, hogy gyermekeikkel mostantól hosszabb kirándulásokat is tervezhetnek. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott Havran István, singellői lakos, aki az átadóra kislányát a 18 hónapos Emíliát is elhozta: „A már korábban elkészült Vág-parti útszakasz is nyújtott lehetőségeket a kirándulásokra, azonban a Komárom-Gúta útvonal hosszabb túrákat is lehetővé tesz a családunk részére, és így még több lehetőség nyílik a szabadidő természetben való eltöltésére.”

Szólj hozzá!