Város 2014. 09. 13.

Dél-Komárom az építkező város

Történelmi léptékű fejlesztések előtt áll városunk. A következő hónapok során több olyan beruházás veszi kezdetét, amely több évtizedre határozza majd meg településünk arculatát, lehetőségeit, úgy gazdasági, mind turisztikai területen. Dr. Molnár Attila polgármesterrel szeptember elején tartottunk bejárást az építési területeken.

A városvezető fél 8-ra invitálta szerkesztőségünket a városházára, igaz valamivel előbb érkezünk… A polgármester ilyenkor, mint megtudjuk már jóval korábban bent szokott lenni a legtöbb esetben. Nincs ez másként most sem. A titkárságon hellyel kínálnak minket. Elnézést kérnek, a polgármester úrnál már vannak… tárgyalás, megbeszélést, megbeszélés, tárgyalást követ egész nap…de rögtön végez és indulhatunk. És valóban. Mielőtt az előbbi mondat végére érnénk, már nyílik is az ajtó. Pontosan fél nyolc van.

Elsőként a Csillag erődbe látogatunk ki.

-Itt néhány hónapon belül megkezdődnek az építkezések, jelenleg a tervengedélyeztetési fázis zajlik. Kiemelt kormányzati beruházás keretében a Szépművészeti Múzeum egyedülálló szobormásolat-parkja kap majd elhelyezést az ódon falak között. Milliárdos beruházásról van szó – kezdi mondandóját a polgármester, majd hozzáteszi, képzeljük csak el, hogy pár hónapon belül a Csillag erőd a térség egyik legnagyobb, és leglátványosabb turisztikai célpontjává válik majd. Olyan komplexummá, mely évente több ezer látogatót fogad majd. A felújítás során a tervezők természetesen szem előtt tartották a létesítmény történelmiségét is, így az erőd a sajátosságait megtartva, de a XXI. századnak megfelelően kap majd új külsőt. Látogatóközpont, étterem, kiszolgáló egységek épülnek, csónakázhatóvá válik a vizesárok. Egyáltalán Pazar látvány fogadja majd az ideérkezőket.

– Komárom végre még inkább felkerül majd az országos turisztikai térképre. A beruházás nem csupán városunk hírnevét öregbíti majd, de a megnövekedett látogatóforgalomnak köszönhetően további helyi adóbevételeket is generál majd.

Az erődtől pár száz méterre, ha lehet ezt mondani, még jelentősebb beruházás zajlik. Épül a gát.

-Országgyűlési képviselőként annak idején az első felszólalásaim egyikében sürgettem a gát megépítését. A 2013-as éve aztán meg is mutatta sajnos ennek a kérdésnek-kérésnek a késlekedést nem tűrő időszerűségét. Emlékszünk a Duna 845 cm-es rekordmagassággal tetőzött városunknál… Azóta ugyan már többször, több fórumon is megköszöntem a komáromiaknak, a hivatalos szerveknek és a kormányzatnak azt a példa nélkül álló, egyszersmind példamutató összefogást, amit akkor tapasztaltam, de ezt kell tennem most is. Emberfeletti energiákat megmozgatva végül sikerült mederben tartanunk a folyót! A most zajló beruházás garanciája annak, hogy a komáromiak a jövőben hasonló mértékű ár érkezésekor is nyugodtan hajthassák álomra a fejüket, Az új, megerősített gát mintegy 10 kilométer hosszan húzódik majd, Komáromtól egészen Almásfüzitőig.

Ismét autóba ülünk, úti célunk ezúttal városunk másik vége, Koppánymonostor, és az ipari park. Miközben haladunk befelé a városba, a szőnyi kórháznál egy mintegy egy milliárdos fejlesztést hirdető Széchenyi terves táblára leszünk figyelmesek. A tavaly decemberben indult beruházás öt területet érint.

A több száz milliós fejlesztés részeként már javában zajlik az új belgyógyászati osztály kialakítása. A bontási munkák már a vége felé közelednek, várhatóan október folyamán át is adják az új osztályt. Jól haladnak a fűtéskorszerűsítés területén is, a számítógéppel vezérelt kazánrendszerek telepítése zajlik éppen. A pazarló fűtésrendszert egy takarékos mód váltja fel. A tervek szerint a fűtési szezon kezdetére – ami a kórház esetében október 1-ét jelent – elkészülnek a munkálatokkal.

Az utolsó fázisához érkezett a pályázat bútorbeszerzési része is, melynek köszönhetően főként az új belgyógyászati osztályt rendezik be, de természetesen más osztályra is kerülnek ápolást segítő darabok, így például ágyak vagy új ágytál mosók. Szintén az utolsó simításokat végzik az informatikai fejlesztés tekintetében, mely a hardver és a szoftver rész mellett egy teljesen új medikai rendszer kialakítását foglalja magában. A pályázat legnagyobb részét az eszközfejlesztés teszi ki, hiszen közel 400 millió forint összértékben gazdagodik új eszközökkel a Selye János Kórház műszerparkja. A vérnyomásmérőtől kezdve a direkt digitális röntgenberendezésekig az eszközök nagyon széles skálán mozognak. Ezekkel az eszközökkel az ortopédiai beavatkozások mellett további új sebészeti- és nőgyógyászati műtétek valósulhatnak meg. Az intézmény kap egy különleges műszert, egy széndioxid-lézert. Ilyen a környék kórházaiban nincs. Ez az eszköz a lágyrész műtéteknél alkalmazható igen előnyösen. Az eszközbeszerzés a Selye János Kórház minden osztályát érinti, de természetesen vannak kiemelt területek. Ilyen a járóbeteg ellátás fejlesztése, ahol az eddig használt 30 éves röntgenberendezést cserélik le a legmodernebb direkt digitális eszközre, míg a nőgyógyászaton pedig lehetővé válik a 3D-s és 4D-s felvételek készítése is.

…ha már itt a Csillag lakótelep és a gyógyfürdő környékén vagyunk épp, muszáj elmondanom, hogy a nemsokára induló geotermikusenergia-projektünknek köszönhetően hamarosan a föld hőjével fűtjük majd városunk ezen részeit is, csakúgy mind a központban is jó néhány középületet. Eddig ezzel a lehetőséggel nem éltünk, ezután viszont szinte teljes mértékben hasznosul majd a benne lévő energia.

Két termálkör kerül kialakításra. A „nyugati termálkör” a város délnyugati részén, a „keleti termálkör” pedig a település keleti felében.

A geotermikus hőellátó rendszer kiépítése éves szinten kivált 1,2 millió köbméter földgázt és jelentősen csökkenti a szén-monoxid kibocsátást is. A projekt összköltsége mintegy 1,2 milliárd forint, amelyből a támogatás megközelíti a fél milliárd forintot, az önerő pedig kerekítve 700 millió forintot tesz ki. A beruházás körülbelül egy évtized alatt térül meg. Az általa elért költségmegtakarítás évente több tízmillió forintot jelent majd.

A koppánymonostori egykori hulladéklerakó területe előtt autózva a polgármester elmondja, hogy a terület rekultivációja szintén régi adósság volt már az itt élők felé. Nagy öröm, hogy ezt is sikerült végrehajtani. Az egykori szeméttelep mára teljesen megtisztult, talaját kicserélték, nemsokára új zöldterület jön majd létre itt. Városunk tagja a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak, ennek égisze alatt valósult meg a beruházás. A 10 hektáros területet több száz köbméter hulladéktól mentesítették a szakemberek.

Következő állomásunk az ipari park területe. Az önkormányzat évekkel ezelőtt vásárolt további 40 hektárt, hogy azon zöldmezős beruházások valósulhassanak meg. A cégek betelepülését elősegítendő városunk sikerrel vett részt egy 600 milliós uniós pályázaton, ennek keretében valósul meg a terület közművesítése. Az uniós támogatottság 85 %, további 10 %-ot a kormányzat tesz hozzá, az önrész így csupán 5 %-ot tesz ki.

A városvezetés a gazdasági válság idején is előre gondolkodott, szem előtt tartva a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés jövőbeni lehetőségét. Ezért vásároltuk meg az ipari park szélén álló földet, melyen a jövőben zöldmezős beruházások kaphatnak helyet. Ehhez azonban elengedhetetlen a terület infrastruktúrájának kiépítése. A beruházás során egy 1 kilométeres belső út épül, valamint kerékpár- és gyalogút létesül, kiépül a közvilágítás, illetve az ivóvíz, a szennyvíz és a csapadékcsatorna hálózat is – ismertette a beruházás részleteit dr. Molnár Attila, aki hozzátette, a Microsoft-Nokia sajnálatos bejelentése után az elmúlt hetekben több pozitív fejlemény is történt az ipari parkban.

-Egyrészt több mint 50 cég, közel 3000 álláshelyet kínál a volt nokiás dolgozóknak, másrészt szeptember elsejétől Komáromban 400 fővel bővíti dolgozói létszámát a Foxconn. A számítástechnikai eszközöket gyártó cég teljes egészében városunkba helyezte át a termelést, a Vértes Volán Zrt. pedig reagálva a gyorsan változó piaci helyzetre, új menetrend szerinti autóbuszjáratokat indított – fogalmazott a polgármester, aki azt is elárulta, hogy reményei szerint néhány héten belül újabb céget üdvözölhetünk városunkban.

Utunk végső állomása a leendő új dunai híd területe volt. A bejárás során a polgármester rámutatott, az új átkelő nem csupán gazdasági értelemben hoz majd pozitív változást városunk és térségünk életében, de még inkább integrálja majd településünket az észak-déli irányú kereskedelmi útvonal állomásainak sorában, ezzel is emelve Komárom rangját.

-Az új híd jelentőségét szinte még felmérni sem tudjuk, de biztos vagyok benne, hogy Komárom életében olyan mérvű fontos változásokat fog hozni, melyre Komárom történetében még nem volt példa. Ezzel együtt az a tény, hogy városunkba a következő időszakban mintegy 35 milliárd forint összegű beruházás érkezik önmagában elég, hogy nyugodt szívvel jelenthessük ki: Komárom az építkező város!

(komarom.hu)