Régió 2019. 05. 20.

Kompjárat Dunaradvány és Neszmély között: 2020-ban kezdődhetnek a munkálatok

Csütörtökön (május 16.) Dunaradványban tartottak sajtótájékoztatót a magyarországi Neszmélyt és szlovákiai Dunaradványt összekötő kompközlekedés létrehozásával kapcsolatban, mely során (több mint egy év elteltével) napvilágot láttak a projekt újabb részletei.

Még tavaly februárban adtunk hírt arról a projektről, mely a tervek szerint egy új határátkelőt hozna létre Magyarország és Szlovákia között: komppal kötnék össze a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyt a szlovákiai Dunaradvánnyal. A múlt hét csütörtökön Dunaradványban megtartott sajtótájékoztatón Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta, a két ország kormánya 2014-ben állapodott meg a határátkelők számának növeléséről. A 677 kilométeres határszakaszon jelenleg 33 helyen lehet átkelni, a ciklus végéig hat új átkelő jön létre. A most megépülő komp 40 kilométeres kerülőt szüntet meg.

A közel 1,8 milliárd forintos beruházás 85 százalékát európai uniós forrásokból, a hiányzó 15 százalékot magyar és szlovák költségvetési forrásokból fedezik. A kiviteli munkák 2020 elején kezdődhetnek meg – ismertette Katarína Mihaľová, a szlovák Mezőgazdasági Minisztérium Határmenti Együttműködési Programok főosztályának igazgatója.

A beruházás során magyar és szlovák oldalon egyaránt kiépítik a kompkikötőhöz vezető útcsatlakozást, a kikötő fogadóépületét, valamint a rámpákat. A part szlovák szakaszán 9, a magyar oldalon 28 parkolót hoznak létre. A becslések szerint naponta 600 személyautó veszi majd igénybe az új átkelési lehetőséget.

Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója elmondta, magyar részről a projekt vezetője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a komp beszerzéséért és üzemeltetéséért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felelős, a szlovák oldalon megvalósuló fejlesztéseket az Ister-Granum EGTC végzi el.

(mti alapján)