Régió 2018. 02. 22.

Komppal kötnék össze Dunaradványt és Neszmélyt

Az esztergomi Ister-Granum European Grouping for Territorial CO-operation Ltd. társaság egy határon átnyúló kompközlekedés létrehozását tervezi a jövőben, egészen pontosan Dunaradvány és Neszmély között. A projekt magába foglalja a szükséges infrastruktúra létrehozását is. 

Pozitív hatással lesz a régióra ez az építkezés, emellett az egész környék életkörülményének javításához is hozzájárul majd” – tájékoztatott a projekt vezetője.

Az építkezés költségeit nagyjából 1,4 millió euróra (+áfa) becsülik. A tervek szerint már az idei évben megkezdik a munkálatokat, 2019-ben pedig már át is adnák kész állapotában.  Az építkezés, melynek célja a dunai kompközlekedés lébonyolításához szükséges szárazföldi infrastruktúra létesítése, Dunaradványtól nem messze, Zsitvatőn (Žitava) menne végbe. A projekt részét képezi az úthálózat, az épület és a közművesítése is.

A kikötő, valamint a vízi közlekedési eszköz létrehozása a magyar fél projektjét érinti. A komp konkrét típusát egyelőre még nem erősítették meg.

A tervek szerint a komp napi 15 alkalommal közlekedne, reggel 6 órától este 8 óráig. A komp személyek, egynyomú- és olyan kétnyomú járművek szállítására is alkalmas lesz, melyek nem haladják meg a 3,5 tonnát. Egy út alkalmával maximálisan 10 járművet tud majd átvinni a part túloldalára.

(tasr)