Mix 2020. 03. 16.

Koronavírus idején: 10+1 pont, amire figyeljünk a bevásárlás során

A boltok és más szolgáltatások nagy része mától (március 16.) zárva tartanak két hétig. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszer boltok, gyógyszertárak, drogériák, trafikok és néhány más alapellátás.

Az alábbiakban felvázoljuk 10 pontban azokat a dolgokat, melyekre jelenleg fokozattan érdemes odafigyelni és betartani annak érdekében, hogy elkerüljük a koronavírus-fertőzést:

  1. lehetőleg ne csúcsidőszakban menjünk vásárolni
  2. kisgyermeket ne vigyünk magunkkal a vásárlás során. A fokozottan veszélyeztetett idősebbeknek a fiatalabb családtagok vásároljanak be.
  3. lehetőség szerint kisebb boltokban vásároljunk, ahol nincs akkora tömeg.
  4. az eladótérben a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől, a polcok előtti válogatás, vagy a pénztár előtti sorban álláskor.
  5. lehetőség szerint ne készpénzzel fizessünk az üzletekben. A higiéniai szempont mellett ez gyorsabb és kényelmesebb is.
  6. ahol rendelkezésre áll, vegyük igénybe az önkiszolgáló pénztárakat.
  7. vásárlás közben ne érintsük meg kézzel az arcunkat, különösen az ajkakat, az orrot és a szemet.
  8. köhögés vagy tüsszentés esetén takarjuk el szánkat és orrunkat egyik könyökünkkel, vagy zsebkendővel. Utóbbinál a leghamarabb dobjuk el zsebkendőnket egy zárt szemetesbe.
  9. a válogatható friss árut (elsősorban péksütemény) ne fogjuk meg puszta kézzel. Használjuk az erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, papírzacskót.
  10. kerüljük a felvásárlási pánikot: ne vásároljunk többet, mint amennyire ténylegesen szükségünk van. Ezzel ugyanis egymásnak okozunk csak gondokat.

+1. Ami a legfontosabb (és talán már a legtermészetesebb is): maszkban és kesztyűben menjünk vásárolni!

(Komárom Város Facebook oldala nyomán)