Kultúra Dél-komárom 2023. 08. 07.

Különleges történelmi kalandra vár a dél-komáromi Tourinform!

Az előttünk álló hétvénén, pontosan augusztus 12-én, szombaton 10 órától időutazáson vehetnek részt mindazok, akik jelentkeznek a legújabb tematikus túrára. Ezúttal olyan történelmi eseményekkkel ismerkedhetnek meg, melyek nem csupán Komárom, de Magyarország, végső soron pedig egész Európa sorsát is meghatározták!

Proczeller Tamás irodavezetőtől megtudtuk, hogy a találkozó, a hagyományokhoz híven ezúttal is a dél-komáromi Tourinform iroda előtt lesz, az Igmándi út 2. alatt 10 órakor, szombaton.

– Első megállónk a Szépművészeti Múzeum antik és középkori gipsz szobormásolati gyűjteményének helyet adó Csillagerőd lesz, ahol egy tárlatvezetésen veszünk részt. Ezt követően a jelenleg is tartó brigetiói ásatásokat látogatjuk meg a MOL városrészben, ahol lehetőségünk lesz megnézni a már feltárt leleteket. Idegenvezetést is kapunk természetesen, a helyszínen dolgozó régészektől. A túra zárásaként az idei Komáromi Napokon átadott Brigetio Öröksége Látogatóközpontot, azaz a város új múzeumát, illetve annak állandó és időszaki tárlatait tekintjük meg. A tematikus túra a Tourinform iroda előtt zárul terveink szerint 13.30-kor – tette hozzá az irodavezető.

A túra résztvevőit busszal szállítják a helyszínek között. A városnéző látogatáson a csoportvezető egész idő alatt a résztvevőkkel marad. A túrán csak regisztrált jelentkezők vehetnek részt.

Jegyinformáció a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft. honlapján a következő LINKEN érhető el!

Brigetio jelentős katonai tábor és polgárváros volt az ókori Római Birodalom Pannonia tartományában. Az 1. század végétől a Római Birodalom részeként fontos határvédelmi szerepet töltött be. A katonai tábort, más néven castrumot, Traianus császár 100 körül kezdte építtetni az észak felől támadó kvádok elleni stratégiai fontosságú helyen, a Vág folyó – mely a kvádok egyik fontos hadi útvonalának számított – torkolatának közelében. Kezdetben rövid ideig a XI. Claudius legio és a XXX. Ulpius legio állomáshelye.

A castrum kikötőjében állomásozott a Classis Flavia Pannonica dunai flotta második hajóraja, s a Duna bal partján, a mai Izsa határában felépült Celemantia, a 20 bástyatoronnyal védett castellum, ahol néhány cohors állomásozott. A castrumtól nyugatra terült el a polgárváros, mely a birodalom többi városához hasonlóan rendelkezett szentélyekkel, amphiteatrummal, vízvezetékkel, fürdőkkel, padlófűtéses lakóházakkal, csatornázással. Mivel az itt állomásozó katonaság egy része a birodalom keleti tartományaiból származott, a városban a keleti istenségek szentélyei, oltárai is fellelhetőek. Békeidőben a város egyúttal a kvádokkal való kereskedelem egyik fontos színtere.

A katonai tábor jelentőségét bizonyítja az a tény is, hogy a 2. század elejétől a római uralom végéig, itt állomásozott a négy pannoniai legio egyike, a Legio I Adiutrix, az „Első tartalék legio”.

Brigetio kezdetben Felső Pannonia tartományhoz tartozott. Caracalla császár a 3. század elején Brigetiót Alsó Pannoniához csatolta, csökkentve ezáltal a Felső Pannonia tartomány helytartójának parancsnoksága alá tartozó legiok számát, s így meggyengítve annak politikai hatalmát is. A város municipium rangra emelése 214-ben szintén Caracalla nevéhez fűződik. Ezt követően a várost rövidesen colonia rangra emelték.

I. Valentinianus császár 375. november 17-én agyvérzés következtében, a katonai táborban halt meg.