Kultúra 2018. 07. 06.

Ma kezdődik az idei Ekhós-szekér Fesztivál Örsújfalun

Mai nappal (július 6.) veszi kezdetét Örsújfalun az Ekhós-szekér Fesztivál, mely idén immáron 7. alkalommal kerül majd megrendezésre. A 25 éves ÉS!? Színház szervezésében megvalósuló amatőr színjátszó fesztiválra Magyarországról és Erdélyből is számos társulat érkezik majd. A belépés idén is díjtalan. 

Az idei fesztivál abból a szempontból is különleges lesz, mivel idén pontban 800 évesek azok az írásos emlékek, melyekben elsőként említik Örsújfalut. A fesztivál pedig erről a jubileumi eseményről is megemlékezik majd a pénteki napon. Délután 5 órától a faluban található emlékműnél mond beszédet Keszegh Béla, Komárom város alpolgármestere.

Ezt követően a kultúrházban folytatódik a fesztivál, ahol Szabó Viktor tart felolvasó színházat. A Komáromi Jókai Színház művészének előadásában Soóky László: A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyáspartit hallhatjuk majd.

A vendéglátók, azaz az ÉS!? Színház tagjai is a pénteki napon állnak színpadra az örsújfalui kultúrházban. A negyed évszázada működő csoport az idei Jókai Napokon bemutatott Soóky László: Az önmagát mosdató szerecsen című darabjával szórakoztatja majd a közönséget.

A fesztivál második napja már délelőtt 11 órától kezdetét veszi, előbb a pápai, majd 2 erdélyi társulaté lesz a terep. A délutáni órákban a csallóközaranyosi óvodások invitálnak majd játékra, ami után a nyárasdi, magyarországi és erdélyi csoportok lépnek színpadra.

Egy színjátszó fesztivál zárása pedig mi más is lehetne, mint egy önfeledt improvizációs show. A játékot Matusek Attila, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművésze vezeti majd, a játszók pedig a résztvevő csoportok közül kerülnek majd ki.

A belépés díjtalan!

Részletes program:

2018. július 6. (Péntek):

 • 17:00 – Örsújfalu 800 éve – megemlékezés ünnepi beszédet mond: Keszegh Béla, Komárom város alpolgármestere (park, emlékmű)
 • 18:00 – Soóky László: A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti – felolvasó színház; Felolvas: Szabó Viktor, a Komáromi Jókai Színház művésze (kultúrház)
 • 20:00 – Soóky László: Az önmagát mosdató szerecsen; ÉS?! Színház, Örsújfalu (kultúrház)

2018. július 7. (Szombat):

 • 11:00 – kultúrház
  Csukárdi Sándor: A három kívánság, mesekomédia; Szó és Kép Színpad, Pápa, Magyarország
  Az okos lány, népmese; Vigyorgók Utánpótlás, Szentegyháza, Erdély
  Rejtő Jenő: Herkules bonbon; RIF, Rugónfalva, Erdély
  Igazmondó juhász, népmese; Vigyorgók Utánpótlás, Szentegyháza, Erdély
 • 14:30 – kultúrház
  Gyertek, gyertek játszani! – népi gyermekjátékok; csallóközaranyosi óvodások, Szlovákia
  Benedek Elek: A főtt borsó; Vigyorgók, Szentegyháza, Erdély
  Karinthy Frigyes: Az ugratás, tréfa; Vadrózsák, Rugónfalva, Erdély
  Kalmár Tibor: Csendes otthon, kabarétréfa; Márkói TeHátRum, Márkó, Magyarország
  Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép, vásári vérfürdő; Kajárpéci Vizirevű, Kajárpéc, Magyarország
  Lakástörténetek újratöltve; TeátRum, Nyárasd, Szlovákia
  Improvizáció a „szekéren”: A játékot vezeti: Matusek Attila, a szombathelyi Weöres Sándor Színház művésze Játszanak: a résztvevő csoportok.

Az esemény a Facebookon is megtalálható.