Mix 2021. 03. 17.

Álomszerű összefogással újul meg az őrsújfalui kultúrház

2019-ben indult el az ÉS Polgári Társulás „Adj egy ötöst ÉS?! mi belecsapunk“ elnevezésű kampánya, melynek középpontjában az őrsújfalui kultúrház felújítása áll. A hosszú évtizedek alatt elhanyagolt, már-már romos állapotba került épület a támogatásoknak és az önzetlen munkának köszönhetően mára már szinte teljesen kicserélődött. Bár a járványügyi korlátozások is akadályozzák a munkálatokat, az ÉS Polgári Társulás tagjai elmondása alapján már lassan a finisbe érkeznek a felújítással kapcsolatos teendők és a tervek szerint nyár elején egy fesztivál keretében szeretnék hivatalosan átadni a megújult közösségi helyszínt.

A Komárom Őrsújfalu városrészében található kultúrház hosszú évtizedek óta fontos közösségi szerepet tölt be a helyiek életében. Már az 1930-as évektől kezdődően is itt folyt az összes színjátszással kapcsolatos tevékenység, de számos kulturális, magán és egyéb közösségi rendezvénynek is helyszínéül szolgál. Emellett az Őrsújfalun működő ÉS Színház állandó előadás- és próbahelyszíne, 1993 óta. Pont ez utóbbi szerveződésből alakult meg az az ÉS Polgári Társulás, akik a város egyik rendkívül kedvelt találkozási helyszínévé varázsolták a kultúrházat és környezetét. Szervezésük alatt számos kulturális esemény, családi napok, lakossági fórumok és kézműves foglalkozások, úgynevezett „szöszmötölések“ valósultak meg, melyekre Komáromból is egyre több érdeklődő érkezett. Miután viszont az elmúlt évtizedekben kevés hajlandóság mutatkozott a kultúrház felújítására, 2019. februárjában nagy fába vágva a fejszéjüket úgy döntöttek, kezükbe veszik az épület sorsát és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közösségi helyszín egy teljeskörű ráncfelvarráson essen át.

Ilyen volt kívülről az őrsújfalui kultúrház, még a felújítás előtt

„A kultúrház felújításának ötlete nagyjából 15 évvel ezelőtt kezdődött. Mivel társulásunk ezer szállal kötődik a kultúrházhoz, folyamatosan kerestük az utat a hivatalos létezésre és próbálkoztunk, hogy bérbe vegyük a kultúrházat. Természetesen az apró javításokat és karbantartási munkákat már a kezdetektől magunkra vállaltuk, de szerettük volna új szintre emelni. Sajnos azonban hosszú évekig mindig falakba ütköztünk. Végül két évvel ezelőtt, a jelenlegi városvezetés volt az, aki utánajárt a kultúrház ügyeinek. Ekkor derült ki, hogy az épület a belügyminisztériumhoz tartozik, így először a városnak kellett tisztáznia a tulajdoni viszonyokat, amit meg is tettek, majd ezt követően vehettük bérbe mi az épületet. A bérleti szerződés aláírása egy rendkívül fontos lépés volt, hiszen ezzel számos pályázati lehetőség is elérhetővé vált – mesélt a kezdeti nehézségekről Várady Kornélia, az ÉS Polgári Társulás elnöke.

Ezt követően az ÉS Polgári Társulás elindította „Adj egy ötöst ÉS?! mi belecsapunk“ kampányát, melynek részeként egy máig működő transzparens számlára várják az adományokat. Ebből, valamint a képviselői támogatások és a pályázati források együttes erejéből kezdődhetett meg a munka a kultúrház felújításáért. „Az „Adj egy ötöst…“ kampányunkból első körben nagyjából 8 ezer euró jött össze, valamint a felajánlható 2%-os adókból is egész szép összeg érkezett be. Két városi képviselő, Molnár Marian és Szabó Csilla is felajánlotta számunkra a maguk 10 ezer eurós támogatási keretét, mellyel szabadon rendelkezhettek. Ezen kívül további 3 ezer euró támogatást kaptunk a várostól, valamint Magyarországról, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától is érkezett egy komoly, 26 ezer eurós segítség, pályázati forrásból. Ez az összegyűlt összeg biztosította számunkra a felújítások elindítását, szóval nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített“ – mondta Várady Kornélia.

Az őrsújfalui kultúrházban a felújítás részeként egy új tetőszerkezet került a régi helyére, új borítással. Emellett elkészült a benti nagyterem borítása, az oldalsó helyiségek rendbetétele, kialakításra került egy komplett vizesblokk, valamint a nyílászárók is beszerzésre kerültek. Az épületben jelenleg a komplett villanyszerelés zajlik. „A befolyt támogatásokból a legnagyobb részt a tetővel kapcsolatos dolgok vitték el, egészen pontosan a régi tető lebontása, a pala szakszerű eltávolítása és elhordása, valamint az engedélyek és a tervdokumentáció. Az új tető elkészültéért hatalmas köszönet jár a komáromi Belatti cégnek, akik a tetőszerkezet elkészítését, anyagát és felszerelését ingyen vállalták, ezzel támogatva minket“ – kezdte a felújításokkal kapcsolatban Szabó Csilla, az ÉS Polgári Társulás tagja.

A pénzbeli támogatások mellett viszont legalább akkora segítség volt az a befektetett munka, mellyel az ÉS Polgári Társulás tagjai, valamint a szervezet baráti és ismerősi köre segítette és folyamatosan segíti is a munkálatokat. A társulás tagjainak elmondása alapján ezekkel a segítségekkel a gyakorlatban mondhatni a duplájára tudták emelni a pénzbeli hozzájárulások értékét. „A legtöbb dolgot igyekszünk önerőből megoldani, vagyis a társulat tagjai, a baráti kör és számos újfalusi ember segítségével. Természetesen vannak olyan munkálatok, melyekre szakembert kellett hívnunk, de még ekkor is valahogy sikerült olyanokat megszólítani, akik a piaci ár alatt dolgozva segítettek rajtunk. A tervrajzokat és a statikai felmérést például Csiba Roland puszta barátságból készítette el számunkra, felesége pedig a vizesblokkot tervezte meg. Bár a pala elhordását – veszélyes hulladék lévén – meg kellett fizetnünk, a lebontását Ryšavý Boldi és csapata szintén barátságból csinálta meg. A lomtalanítás során a konténereket a város biztosította számunkra, teljesen bérmentve, Maczkó István barátunk pedig a komplett villanyszerelést vállalta be és csak az anyagot kellett megvásárolnunk. Az ÉS tagjainak és az ÉS közeli emberek nevét naphosszat lehetne sorolni, az ő munkájukkal valósult meg többek között a komplett gipszkartonozás, a színpad lebontás és még megannyi bontással és rekonstrukcióval kapcsolatos dolog. A társulat baráti köréből a Markuszek családot, a Kéri családot, a nemesócsai Bajcsy családot és az Egyesület a csallóközi ifjúságért szervezetet külön köszönet is megilleti, önzetlen segítségükért. Csallóközaranyosról és a Jókai Színházból állásokat kaptunk kölcsön, amin el tudtuk végezni a magaslati munkákat. Hatalmas öröm és büszkeség számunkra, hogy ennyien becsatlakoztak a felújításba. Úgy gondolom, ez a tökéletes példája annak, hogy kell működnie egy civil összefogásnak – mesélt az elképesztő mennyiségű segítségnyújtásról Szabó Csilla.  

Bár a koronavírus-járvány miatti korlátozások a munkálatokat is számtalanszor megakasztották már, a felújítások szép lassan a végéhez érnek. Olyannyira, hogy a polgári társulás tagjai már a hivatalos átadót is tervezgetik. „Bízunk benne, hogy júliusig enyhülnek a korlátozások és megszervezhetjük a hagyományos Ekhós szekér fesztivált, mely egyben a megújult kultúrház ünnepélyes átadója is lehetne. Természetesen ha hamarabb végzünk a munkálatokkal, a fesztivál előtti kisebb eseményeknek ugyanúgy a kultúrház fog otthont adni. A célunk az, hogy ahogy eddig is, úgy a felújítás után is egy közösségi házként működjön az épület, ahol mindenki megtalálja a maga számára leginkább vonzó programot – tette hozzá végezetül Várady Kornélia.

Reméljük, számtalan örömteli pillanatokat élhetünk majd át a megújuló őrsújfalui kultúrházban és még hosszú évekig szolgálja majd nem csak az őrsújfalusiakat, de a komáromiakat és a környékbelieket is.

(megjelent: az AhojSzia havilap márciusi számában)