Város 2021. 02. 01.

Már antitest vizsgálatot is igényelhetünk a komáromi kórházban

A komáromi kórház szerológiai vizsgálatokkal is bővítette a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos tesztelési lehetőségeket. Ezzel a teszttel megállapítható, hogy a tesztelt személy szervezetében termelődtek-e antitestek a COVID-19 betegség ellen.

A könnyen elérhető, egyszerű szerológiai vizsgálatnak köszönhetően megállapítható, hogy a tesztelt személy a múltban átesett-e már a koronavírus fertőzésen. Ezek a tesztek ugyanis a betegség ellen termelt antitestek jelenlétét vizsgálják a vérben, vagyis a szervezet immunitását. Az antitestek leggyakrabban az első tünetektől számított 7-10. napon kezdenek képződni, ezért ennél hamarabb nem ajánlott az erre irányuló tesztek elvégzése. Éppen ezért ezek a tesztek arra nem alkalmasak, hogy megfékezzük velük a járvány terjedését, arra azonban nagyon is, hogy képet kapjunk a társadalom átfertőzöttségéről, individuálisan pedig, hogy értesüljünk arról, tudtunkon kívül átestünk-e már a COVID-19 betegségen.

A szerológiai vizsgálatok az IgM (a fertőzés korai szakaszában megjelenő antitestek), IgG (a fertőzés későbbi szakaszában megjelenő és az esetek többségében tartósan kimutatható antitestek) és IgA antitestek jelenlétét vizsgálják és vérből mutatják ki. „Az antitestek jelenléte kimutatja, hogy a tesztelt személy átesett a COVID-19 betegségen még akkor is, ha esetleg nem észlelt magán semmiféle tünetet” – mondta Ing. Elena Gaboňová, az AGELLAB laboratórium igazgatónője.

A tesztelésre való jelentkezés rendkívül egyszerű: elég regisztrálni a www.agellab.sk weboldalon, kiválasztani az egészségügyi központot, majd a mintavétel időpontját. Az alapcsomag esetében a tesztelt személy 2 nap alatt, a bővített csomag esetében 3 nap alatt kapja meg az eredményt egy jelszóval védett e-mailben.

A már említett alapcsomagban az IgG és IgM antitestek jelenlétét ellenőrzik, míg a bővített csomag az IgG és IgM mellett az IgA antitestek jelenlétét is kimutatja. Előbbinek az ára 35€, míg utóbbi 48€-ért vehető igénybe.